Vláda vyslala jasný signál, že digitální agenda bude pilířem české ekonomiky

26.08.2015 18:39

Vláda dnes schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který shrnuje plánovaná opatření resortů na podporu digitální ekonomiky. Digitální agenda je zásadním tématem pro českou vládu a zároveň jednou z priorit současné Evropské komise.

Vláda vyslala jasný signál, že digitální agenda bude pilířem české ekonomiky
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

„Schválení Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu je důležitým krokem vlády, kterým doháníme zpoždění ČR v této oblasti, které bylo způsobeno minulými vládami. Digitalizace přinese další impuls pro ekonomický růst a vznik nových pracovních míst. Plán podporuje dobudování vysokorychlostních sítí a rozvoj elektronické veřejné správy, digitálního průmyslu, digitálních kompetencí občanů a elektronického obchodování. Vláda schválením akčního plánu naplňuje jednu z důležitých priorit a závazků vládní koalice. Jde rovněž o jednu z důležitých priorit Evropské komise. Projednáním akčního plánu na vládní úrovni jsme rovněž splnili závěry tripartity z 16. března 2015. Rozvíjením mezinárodní spolupráce v digitální agendě plníme také jedno ze stěžejních témat probíhajícího českého předsednictví V4,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Úsilí vlády v sektoru digitální agendy má širokou podporu hospodářských a sociálních partnerů, kteří se na přípravě Akčního plánu aktivně podíleli. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky svým dnešním krokem zároveň reaguje na květnovou Strategii pro jednotný digitální trh, kterou zveřejnila Evropská komise s cílem zvýšit v následujících letech konkurenceschopnost Evropské unii v globálním měřítku.

Samotný Akční plán je rozdělen do šesti kapitol, které pokrývají zásadní témata s vazbou na sektor digitální ekonomiky. Patří mezi ně:
1) infrastruktura v pojetí budování vysokorychlostních internetových sítí a zajištění kybernetické bezpečnosti,
2) digitální vzdělávání a zvyšování digitálních kompetencí u občanů,
3) přístup ke zboží a službám na internetu,
4) rozvoj elektronické veřejné správy,
5) nové trendy zaměřující se na digitalizaci průmyslu, ekonomiku založenou na datech a přístup k datům veřejného sektoru a
6) správa digitální agendy na úrovni vlády a komunikace s veřejností.

Konkrétní úkoly, které Akční plán ukládá jednotlivým ministerstvům, jsou v souladu s platnými národními strategiemi a koncepcemi. Jejich plnění bude vláda vyhodnocovat v půlročních intervalech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…