Vltavotýnské výtvarné dvorky letos potrvají do 30. srpna

28.06.2015 10:52

Sobotní vernisáže se v Týně zúčastnily více než čtyři stovky návštěvníků

Vltavotýnské výtvarné dvorky letos potrvají do 30. srpna
Foto: ČEZ
Popisek: Zájem o vernisáž letošních jednadvacátých Vltavotýnských výtvarných dvorků byl mezi laickou i odbornou veřejností znovu mimořádný

S mimořádným zájmem odborné i laické veřejnosti se již tradičně setkalo zahájení letošních Vltavotýnských výtvarných dvorků. Slavnostní vernisáže v pořadí už jednadvacátého ročníku této prestižní prodejní výstavy současného českého výtvarného umění se zahraniční účastí, jejímž generálním partnerem je Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, se v sobotu 27. června zúčastnily více než čtyři stovky lidí.

Díla celkem 78 autorů z České republiky, Gruzie, Moldávie, Slovenska, Španělska, Itálie, Polska a Rumunska, budou v Městské galerii U Zlatého slunce k vidění do 30. srpna. Výstava je otevřena denně od 10 do 17 hodin.

„Dvorky jsou výjimečné šíří svého záběru i výběrem vystavujících autorů a jejich jméno již dávno překročilo hranice kraje. Jsou dobrým příkladem skutečnosti, že i na malém městě lze zorganizovat špičkové kulturní projekty s unikátní kontinuitou. Za dobu své existence si výstava získala řadu trvalých přátel a podporovatelů, především Skupinu ČEZ a společnost TVEL, která je dodavatelem paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín,“ uvedl starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek.

Akce překračující nejen hranice jižních Čech, ale v podstatě již i České republiky

V Městské galerii U Zlatého slunce je zastoupena malba, kresba, ilustrace, grafika, plastika, keramika, sklo, textil, fotografie a knižní vazba. Svá díla zde vystavují naši přední autoři, například Adolf Born, Olbram Zoubek, Karel Demel nebo umělecký fotograf Jan Saudek. Mladší generaci zastupují Michal Trpák či Petra Vichrová. Vedle domácích umělců nechybí zahraniční autoři zvučných jmen, například Teoder Buzu, Maria Jesus Rivero, Vladimer Sharashidze a další.

„Z akce, která před jedenadvaceti lety začala v Brašovské uličce v původním domě Marušky Hanušové, se postupem doby stala akce nejen překračující hranice jižních Čech, ale v podstatě již i České republiky. I proto je energetická společnost ČEZ každoročně a dlouhodobě hrdým partnerem této jedinečné souborné výstavy,“ zdůraznil mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Václav Brom.

Sobotní vernisáž moderoval kulturní publicista, scenárista a překladatel Ivo Šmoldas spolu s herečkou Bárou Štěpánovou. Ti mimo jiné poděkovali za podporu akce partnerům výstavy, Skupině ČEZ, městu Týn nad Vltavou, společnosti Tvel, Jihočeskému kraji a především dlouholeté šéfce galerie, iniciátorce této souborné výstavy a její hlavní organizátorce, Marii Hanušové. Svým vystoupením „vyladilo“ skvělou atmosféru celé akce Swing Trio Avalon.

Výtvarníci se netají tím, že v Týně vystavují rádi

„Mozek, srdce, duše a motor“ Vltavotýnských výtvarných dvorků Marie Hanušová při vernisáži oznámila, že v září hodlá své působení v galerii ukončit. „Městské galerii v Týně nad Vltavou přeji, aby na tradici Vltavotýnských výtvarných dvorků navázal nový projekt, který opět osloví nejen výtvarné umělce, ale i veřejnost. Děkuji za krásných dvacet jedna let, jež jsem s vámi a dvorky mohla prožít,“ řekla Hanušová.

Sami výtvarníci se netají tím, že v Týně vystavují rádi. „Na Dvorky se vracím kvůli zdejší neobyčejné pohodě, kamarádství a kvalitě výstavy,“ nechal se slyšet známý českobudějovický umělec Miroslav Konrád. Podobně se vyjádřil i jeho kolega, pražský výtvarník Josef Geršl, který před svým odchodem působil v Českých Budějovicích mimo jiné jako pedagog Jihočeské univerzity. „Já osobně jsem zde kvůli Marušce, která se již při svém působení v Mánesu stala jakousi naší mámou. A ona toto mateřství přenesla sem do Týna, takže si tady všichni připadáme jako doma,“ poznamenal Geršl.

Galerie ART CLUB Marie Hanušové zahájila svoji činnost v roce 1994 jako soukromý subjekt. Od roku 1996 na její činnost navázala Městská galerie ART CLUB, nyní U Zlatého slunce. Do současné doby se na 260, jak samostatných, tak i kolektivních výstavách, představilo více než 600 profesionálních výtvarných umělců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…