Vyjádření Správy NP Šumava k výpovědi nájemní smlouvy Vodní záchranné službě ČČK Český Krumlov

30.06.2017 17:03

Správa Národního parku Šumava vypověděla nájemní smlouvu Vodní záchranné službě ČČK Český Krumlov z objektu garáží v Kyselově u vodní nádrže Lipno v roce 2014. Důvodem výpovědi bylo to, že Správa NP Šumava v roce 2008 převzala objekt bývalých garáží od Ministerstva vnitra s tím, že objekt zdemoluje a uvede pozemek do stavu přírodě blízkému.

Vyjádření Správy NP Šumava k výpovědi nájemní smlouvy Vodní záchranné službě ČČK Český Krumlov
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

V rozporu s touto podmínkou Ministerstva životního prostředí v roce 2011 podepsal tehdejší ředitel Správy NP Šumava Jan Stráský nájemní smlouvu s Vodní záchrannou službou ČČK Český Krumlov (dále jen VZS), která si zde zřídila improvizovanou základnu, sklad a následně pohostinství a v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny také tábořiště.

V roce 2014 jsme byli Ministerstvem životního prostředí poprvé vyzváni, abychom naplnili podmínku převodu danou v roce 2008 a objekt zdemolovali. Důvodem tohoto kroku je zlepšení stavu ekosystému a tedy podpora přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Lokalita navazuje na I. zónu CHKO Šumava, Přírodní rezervaci Rašeliniště Borková, celé území je součástí Evropsky významné lokality Šumava a Ptačí oblasti Šumava. Jedním z předmětů ochrany Ptačí oblasti Šumava je i silně ohrožený druh tetřívek obecný, který je velmi citlivý na rušení (Rašeliniště Borková – jedna z několika lokalit výskytu na Šumavě).

VZS užívá v nedaleké osadě Dolní Vltavice (cca 1 km přes vodní hladinu Lipna)  nově vybudovaný objekt záchranné stanice přímo pro potřeby VZS. 

Od roku 2014 proběhla celá řada jednání jak na úrovni Jihočeského kraje, tak i na úrovni Ministerstva životního prostředí, které Správu NP Šumava v průběhu let 2014-2017 několikrát upozorňovalo na naplnění podmínky převodu, a to demolice objektu.

Správa NP Šumava má v současné době platný demoliční výměr, alokované finanční prostředky pro demolici a také uzavřenou smlouvu s dodavatelem, který demoliční práce zahájí 1. srpna 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…