Výroba z biomasy rostla, dodala čistou elektřinu pro dvě stě tisíc domácností

19.01.2017 14:05

Rovných 500 milionů kWh ekologické elektřiny vyprodukovaly v roce 2016 výrobny Skupiny ČEZ v České republice, které spalují biomasu. Vyrobené množství elektřiny pokryje roční spotřebu 200 tisíc českých domácností.

Výroba z biomasy rostla, dodala čistou elektřinu pro dvě stě tisíc domácností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

V roce 2016 dosáhla výroba elektřiny z biomasy v elektrárnách a teplárnách ČEZ, a. s., a dalších členů Skupiny ČEZ v ČR 500 milionů kWh, což znamená pokrytí spotřeby 200 tisíc domácností. Drtivou většinu spalované biomasy tvořila tradičně dřevní štěpka.

Za postupným zvyšováním produkce z biomasy stojí neustálá optimalizace vztahů s dodavateli a dobré klimatické podmínky. Skupina ČEZ zaznamenala stejný meziroční růst výroby z biomasy jako v roce 2015, a to o 35 %,“ zdůrazňuje stabilně pozitivní vývoj Jaroslav Mayer, vedoucí útvaru strategické suroviny a logistika ČEZ.

Výroba z biomasy v provozech Skupiny ČEZ v ČR (miliony kWh)

 

Výroba 2015

Výroba 2016

Elektrárna Poříčí

116,929

206,123

Teplárna Dvůr Králové

0,006

0

Elektrárna Hodonín

208,815

253,751

Elektrárna Dětmarovice

5,738

0

EC Jindřichův Hradec

37,802

40,126

Celkem v ČR

369,290

500,000

 
Lídrem spalování biomasy ve Skupině ČEZ zůstává Elektrárna Hodonín, která disponuje pro tyto účely nejkvalitnějším zázemím. Danou úroveň je možné posoudit díky virtuální prohlídce elektrárny http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-hodonin/. Vedle analytické laboratoře patří k základním prvkům moderního provozu v Hodoníně třídič biomasy a především unikátní vzorkovač biomasy na spotřebě. V Hodoníně se kromě elektřiny vyrábí i teplo. „Hodonínská elektrárna i loni vyrobila 500 TJ tepla, z toho 350 TJ pocházelo z biomasy. K tomuto výsledku významně přispěla loňská realizace úprav palivových bunkrů na druhém fluidním kotli, který může být nově provozován na čistou biomasu až do 80 procent jmenovitého výkonu,“ uvedl Radek Kučera, manažer výrobní jednotky Hodonín společnosti ČEZ Teplárenská, a. s. Provoz je také evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla. I v loňském roce ho hodonínští energetici dodali do slovenského města Holíč zhruba 90 000 GJ.

Objem produkce průběžně navyšuje také východočeská Elektrárna Poříčí. Základem byl přechod do režimu čistého spalování na fluidním kotli počínaje rokem 2013. V praxi to znamenalo vybudovat nové příjmové místo biomasy včetně třídiče, dále pásovou dopravu z příjmového místa, nový biozásobník na kotli s dávkovacím zařízením, nový odvod ložového popela a samotné úpravy spalovací komory kotle.

Růst produkce hlásí i Energetické centrum Jindřichův Hradec. V provozu, který původně pokrýval energetické potřeby textilky Jitka, a.s., byl v minulosti vybudován čistě biomasový kotel a ve strojovně instalována nová odběrová turbína s kondenzací. Zařízení spaluje především obilnou slámu, řepkovou slámu a traviny v podobě sena. Palivo je slisováno a dodáváno v podobě standardizovaných balíků, kterých se v Energetickém centru ročně spálí více než 130 tisíc.

Více o spalování biomasy v rámci Skupiny ČEZ najdete na:

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/biomasa/elektrarny-cez-spalujici-biomasu.html

V rámci výroby z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je výroba z biomasy druhou nejvýznamnější po výrobě z vodních elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…