Výstava Jaderné palivo byla otevřena v prostorách Ruského střediska vědy a kultury v Praze

23.08.2016 20:37

V Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury (RSVK) v Praze byla 22. srpna zahájena výstava s názvem Jaderné palivo – umění špičkových technologií.

Výstava Jaderné palivo byla otevřena v prostorách Ruského střediska vědy a kultury v Praze
Foto: rsvk.cz
Popisek: Ruské středisko vědy a kultury v Praze

Jako objekty fotografům posloužily vzorky produkce, výrobní procesy, zařízení a technologie palivové společnosti TVEL (skupina Rosatom), která je dodavatelem jaderného paliva do českých jaderných elektráren v Temelíně a v Dukovanech a také do dvou výzkumných a jednoho univerzitního reaktoru. Autoři následně srovnávali produkci podniků této společnosti s nejvýznamnějšími uměleckými díly z oblasti výtvarného umění, sochařství, folklórních artefaktů a uměleckých šperkařských děl, mezi nimiž jsou vitráže Milánského chrámu, mozaika starého Řecka, pyramida pařížská galerie Louvre, skicy Leonarda da Vinciho, ruská matrjoška a další díla.

Hlavním úkolem projektu bylo nejen představit výrobní cyklus závodů, ale zdůraznit jeho estetiku, odhalit osobitou magii tvůrčích procesů, jejich harmonii a tvořivou podstatu.

Podle vyjádření vedoucího experta skupiny Nuclear Power Utilization and Research Group Karla Katovského, výstava svérázným způsobem zpřístupňuje krásu nejmodernějších technologií palivového cyklu. „Pro návštěvníky je to názorný a motivující připomenutí skutečnosti, nakolik mohou být takové technologie jako je výroba jaderného paliva zajímavé a inspirující,“ prohlásil Katovský.

Vedoucí Ruského střediska vědy a kultury v Praze v Praze Leonid Gamza okomentoval výstavu těmito slovy: „Na těchto fotografiích můžeme vidět, jak podobné si mohou být věda a umění. Obě tyto disciplíny jsou stejným projevem lidského úspěchu. Jsme rádi, že se RSVK v Praze stalo platformou, na které se setkávají tvořivost a technologie.

" Výstava Jaderné palivo – umění špičkových technologií je putovní výstavou. Byla slavnostně otevřena v dubnu 2015 v aule ČVUT na Karlově náměstí v Praze. Dále ji měli možnost vidět například návštěvníci Techmanie v Plzni, Planetária v Brně, ÚJV Řež v Praze nebo studenti a návštěvníci Západočeské univerzity v Plzni nebo FJFI v Praze.

V prostorách RSVK bude výstava přístupná do 31. 08. 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…