Výstava Václav Havel – Politika a svědomí v brněnském krytu 10-Z

01.08.2016 20:01

Nedožité osmdesátiny Václava Havla připomíná výstava, která bude od 3. srpna do 18. září přístupná v brněnském krytu 10-Z v centru města. Připravil ji Ústav pro studium totalitních režimů ČR ve spolupráci s Českými centry a Knihovnou Václava Havla.

Výstava Václav Havel – Politika a svědomí v brněnském krytu 10-Z
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Na šestadvaceti panelech najde návštěvník výstavy slavné i méně známé myšlenky z Havlových textů či veřejných projevů. Citáty doprovázejí fotografie: čistě havlovské i aktualizační, které mají podtrhnout naléhavost výzev.

„Havla často považujeme za neškodnou součást minulosti. Jenže mnohé z toho, co napsal či řekl, dráždí do dneška, může to dokonce pro leckoho představovat politicky výbušný materiál,“  říká o výstavě její autor Jan Hron.

Výstavu doplňuje několik starých televizorů a telefonů, na nichž návštěvníci uvidí a uslyší Václava Havla. „Návštěvníci výstavy uvidí také nově otevřenou expozici krytu 10-Z, kterým musí bez průvodce projít, aby výstavu uviděli,“ připomíná historik Pavel Paleček, který zpřístupnil unikátní památku z doby studené války v centru moravské metropole. Kryt 10-Z sloužil jako tajný úkryt pro „klíčové pracovníky“ jihomoravského kraje a města Brna. Nachází se naproti zadního východu brněnské Nové radnice na Husově ulici. 

Po brněnském uvedení zamíří výstava do Českých center v zahraničí. Tam ji bude doprovázet bohatý program zahrnující divadelní představení, filmové projekce, přednášky historiků a besedy s pamětníky.

Výstavu je možné zhlédnout od 3. srpna do 18. září 2016 každý den kromě pondělí od 11:30 do 18:15 (poslední vstup). Školy mají vstup zdarma.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…