Význam Czech POINTu pro eGov

07.08.2016 13:35

Je to již více než 9 let, co se Czech POINT stal prvním eGov systémem České republiky. A je proto dodnes zcela zásadní a neodmyslitelnou součástí ekosystému českého eGovernmentu. Podle vyjádření některých účastníků letošního ISSS by se zdálo, že v době elektronizace procesů při komunikaci občan - veřejná správa nemá Czech POINT co nového nabídnout, či dokonce už nemá žádný význam. Opak je přitom pravdou!

Význam Czech POINTu pro eGov
Foto: Archiv
Popisek: Czechpoint

Málokdo si totiž uvědomuje, že Czech POINT nejsou pouze asistovaná kontaktní místa veřejné správy, kde může občan získat výpis z některého Informačního systému veřejné správy (ISVS) nebo třeba konvertovat dokument. Czech POINT je především robustní back-end nabízející spousty elektronických služeb úředníkům orgánů veřejné moci, advokátům, notářům nebo exekutorům.

Úředníci využívají služby na rozhraní CzechPOINT@office, které je co do počtu transakcí mnohem větší, než původní síť kontaktních míst označených logem Czech POINT. Mají zde k dispozici přístup k datům připojených informačních systémů a službu autorizované konverze dokumentů. Czech POINT je rovněž nepostradatelným pomocníkem dalších eGov systémů. Poskytuje řadu služeb datovým schránkám (výpisy, podání žádosti o zřízení schránky, zneplatnění přístupových údajů apod.). Pro základní registry zajišťuje ověření přistupujících uživatelů s využitím další své neodmyslitelné části - Jednotného identitního prostoru.

Nesmíme vynechat CzechPOINT@home, což je de facto kontaktní místo pro "elektronicky gramotné" v pohodlí jejich domova, které postupně nabídne škálu služeb úplného elektronického podání.

Ale vraťme se zpět ještě ke kontaktním místům. Ty jsou zde pro občany, kteří neumí, nebo nemohou komunikovat s veřejnou správou elektronicky. Je důležité si uvědomit, že v každé společnosti je a vždy bude skupina takových občanů. A právě na ty pamatuje Czech POINT, který jim poskytuje rovnoprávný přístup ke službám veřejné správy ať už na poštách, úřadech nebo vybraných pobočkách bank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…