Začíná revitalizace trati 238 v úseku Chrudim-Hlinsko, výluky SŽDC ovlivní provoz vlaků ČD

17.05.2015 16:15

Výlukou mezi stanicemi Chrudim a Chrudim město začíná tuto neděli 17. května zcela nenápadně revitalizace trati mezi Chrudimí a Hlinskem v Čechách.

Začíná revitalizace trati 238 v úseku Chrudim-Hlinsko, výluky SŽDC ovlivní provoz vlaků ČD
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Díky ní se do konce roku v některých úsecích zvýší rychlost až na 100 km/h, zlepší se bezpečnost na železničních přejezdech, obnoví se traťové i staniční zabezpečovací zařízení a ve stanicích Chrudim, Slatiňany a Hlinsko v Čechách se vybudují nová ostrovní nástupiště. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty. Během revitalizace tratě proběhne řada výluk, při kterých České dráhy zavedou náhradní autobusovou dopravu a budou platit upravené jízdní řády.

Aktuální informace k výlukám budou zveřejněny na stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu.

První stavební práce se soustředí do stanice Chrudim. Zde bude v průběhu příštích dvou měsíců vybudováno ostrovní nástupiště, které výrazně zlepší nástupní možnosti pro cestující. Současně vznikne i kratší nástupiště přímo u výpravní budovy, které bude sloužit pro vlaky směr Moravany. Obnovou projde většina kolejiště v celé stanici. To si vyžádá nejprve výluku úseku mezi stanicemi Chrudim a Chrudim město, která potrvá do 16. června. Následně bude na dva týdny (do 29. června) vyloučen úsek do Pardubic.

V červenci se stavební činnost přesune na úsek mezi Chrudimí a Chrastí. Bude dokončeno slatiňanské zhlaví stanice Chrudim a zároveň se kompletně obnoví trať z Chrudimi do Slatiňan včetně mostu přes Chrudimku a zabezpečovacích zařízení na všech železničních přejezdech. Současně se začne rekonstruovat stanice Slatiňany, kde se rovněž vybuduje nové ostrovní nástupiště. Během této etapy budou autobusy nahrazovat vlaky v úseku Chrast u Chrudimi – Chrudim. V navazujícím úseku Chrudim – Pardubice pak bude pro vlaky platit výlukový jízdní řád. Komplikací bude současné uzavření přejezdů na důležitých komunikacích, např. na silnici I/37 nebo II/358 mezi Slatiňanami a Orlem, což prodlouží trasy náhradní autobusové dopravy. Tato výluka je naplánována od 29. června do 3. srpna.

V další etapě od 3. srpna do 25. září bude z provozu vyloučen úsek mezi Slatiňanami a Hlinskem v Čechách. Práce se soustředí do úseku Slatiňany – Chrast u Chrudimi, kde se vymění kolejový rošt, opraví některé mosty, propustky a železniční přejezdy a dokončí přestavba stanice Slatiňany. Dále se vybuduje nová výhybna Cejřov mezi zastávkami Vrbatův Kostelec a Prosetín a začnou stavební práce ve stanici Hlinsko v Čechách. I zde se vybuduje nové ostrovní nástupiště s nástupní hranou ve výšce 550 mm nad temenem kolejnice a zrekonstruuje celé kolejiště včetně zřízení nového zabezpečovacího zařízení. Nová vyvýšená nástupiště se zřídí také u výpravní budovy. I v této etapě budou vlaky nahrazeny autobusy dle výlukového jízdního řádu.

Poslední etapa proběhne od 26. září do 12. října a způsobí zastavení provozu mezi Hlinskem v Čechách a Ždírcem nad Doubravou. Během této výluky se dokončí rekonstrukce stanice Hlinsko v Čechách.

V rámci celé revitalizace se obnoví 17,3 km kolejí a 27 výhybek, zrekonstruuje se 14 železničních přejezdů, 6 mostů a 13 propustků. Stavbu zhotoví Sdružení firem EUROVIA CS, GJW Praha, Chládek a Tintěra Pardubice a HOCHTIEF CZ za 854,6 mil. Kč. Dokončení se předpokládá v průběhu listopadu 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…