Zájem o cestování vlaky Českých drah roste již pátým rokem

19.05.2014 12:40

České dráhy zaznamenaly za období leden až březen letošního roku další růst počtu cestujících o +1,4 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem tak v 1. čtvrtletí 2014 přepravily 41,4 mil. cestujících.

Zájem o cestování vlaky Českých drah roste již pátým rokem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Zájem o služby Českých drah roste trvale již od roku 2009, kdy bylo přepraveno 163 mil. cestujících za rok. V loňském roce to bylo již o cca 6 milionů osob více. České dráhy přepravily v roce 2013 celkem 169,3 milionu cestujících. Rostl také přepravní výkon z 6 462 mil. oskm v roce 2009 na 6 924 mil. oskm v loňském roce.

 Růst počtu cestujících zaznamenává především příměstská doprava a doprava v rámci integrovaných dopravních systémů. Pozitivně se vyvíjí také dálková doprava, kde České dráhy zaznamenávají zájem o cestování např. ve vlacích SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem, ale také ve směru na západ Čech. Nárůst počtu cestujících v řádu procent, u některých spojů až v řádu desítek procent, se v posledních týdnech (ale již mimo sledované 1. čtvrtletí) týká také linky Praha – Brno.

 Zájem o cestování spoji Českých drah v řadě oblastí souvisí s nabídkou komfortnějšího cestování v moderních soupravách. České dráhy již uvedly do provozu všechny dříve objednané motorové jednotky RegioSpider (RegioShuttle od Stadler), RegioShark (LINK 2 od Pesa) a elektrické jednotky City Elefant (Škoda) a RegioPanter (Škoda). Na lince Praha – Brno již začal zkušební provoz moderních expresních souprav ČD railjet a v brzké době se rozšíří na další spoje a od poloviny června také do Rakouska. Pokračuje také modernizace rychlíkových souprav a letos začne obnova příměstských vlaků v Jihomoravském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…