Zájem o penzijní a stavební spoření klesá

29.07.2015 14:50

Každý čtvrtý člověk, který má víc než jeden finanční produkt, je spravuje u třech a více bank. Vyplývá to z průzkumu Zlaté koruny realizovaného společností Ipsos, podle něhož také jen málo přes desetinu lidí má jediný nebo vůbec žádný finanční produkt.

Zájem o penzijní a stavební spoření klesá
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Při dotazu na plánované sjednání produktů v blízké budoucnosti se situace příliš neliší od průzkumů v minulých letech. Stále vedou produkty jako je cestovní pojištění (13 %) nebo spořicí účet (12 %). Zajímavý je ale propad zájmu například u doplňkového penzijního spoření, dřívějšího penzijního připojištění, a o nové smlouvy ze stavebního spoření.  

Tato zjištění potvrzují také výsledky nedávného průzkumu, který si u společnosti Click4Survey zadal Finanční a ekonomický institut (FAEI). Lidé se většinově snaží zhodnotit úspory na spořicím účtu a platí si penzijní připojištění. Z dalších produktů pak využívají především stavební spoření (46 %) a kapitálové životní pojištění (30 %). Pokles zájmu o nové smlouvy penzijního připojištění a stavebního spoření může být dán tím, že většina investorů se zájmem o tyto produkty už smlouvy má.

Finanční rezervu si podle průzkumu FAEI dokáží vytvořit i rodiny s příjmem do 20 000 měsíčně, tři čtvrtiny českých domácností disponují příjmem do 50 000 Kč, pouhá čtyři procenta nad 65 000 Kč. A pokud by je postihl výpadek všech příjmů, největší podíl českých rodin (38 %) by vydržel žít z úspor odhadem čtvrt roku.  

Podrobnosti najdete zde

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…