Znojemský advent láká na hvězdné koncerty i pohodové zimní kino

19.11.2014 12:51

Znojmo čekají i letos čtyři týdny plné vánoční atmostéry. V adventním programu, odehrávajícím se na několika místech, si každý přijde na své. „Při tvorbě programu jsme pamatovali na děti i dospělé, milovníky hudby i pohádek. Prioritou ale bylo, aby se celé tři předvánoční týdny nesly v pohodové atmosféře,“ vysvětluje za pořadatele Znojemského adventu František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Znojemský advent láká na hvězdné koncerty i pohodové zimní kino
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Vánoční strom na Horním náměstí se tradičně rozsvítí na první adventní neděli. „Letos bude Horní náměstí zdobit dvanáctimetrový smrk stříbrný. Instalovat jej budeme tento čtvrtek dopoledne. Ozáří ho šestatřicet tisíc barevných žárovek,“ říká místostarosta Jan Grois. Své vánoční stromy si v prvním adventním týdnu rozsvítí také obyvatelé jednotlivých městských částí, patřících pod Znojmo.

Po slavnostním rozsvícení stromu na Horním náměstí se naplno rozjede hudební program. Soubor JaZoo zahraje několik koled zabalených do jazzu. Hlavní hvězdou večera pak bude Václav Neckář, který bude vystupovat společně s místním pěveckým sborem ze školy na Přímětické.

Čerti jsou i letos v režii Domu dětí a mládeže Znojmo. Pátého prosince čeká na malé i velké na Horním náměstí tvořivé nebe s anděly, peklo s čertovskou cháskou nebo Ježíškova pošta. A nejen to. Dům dětí a mládeže chystá i řadu novinek, a tak by si čertovské řádění neměl nechat ujít žádný dětský návštěvník. Ti odvážnější a zlobiví ať určitě zavítají na roh ulice Zelenářské a Velké Mikulášské. Bude tam na ně čekat opravdová pekelná sešlost.

O několik dní později přivítají Znojmáci na Horním náměstí dalšího hudebního hosta, Pavla Vítka. I ten bude vystupovat s místním sborem – se souborem Libohlásek při základní škole na náměstí Republiky. Programem ožije i divadlo. Návštěvníci se tu mohou těšit na kytaristu Lubomíra Brabce s půvabnou violistkou Jitkou Hosprovou nebo na vánočně laděný koncert Lenky Filipové a jejích hostů.

Jako každoročně se do programu na Horním náměstí zapojí místní mateřské, základní a střední školy, a to jak s pěveckými, tak s divadelními či tanečními vystoupeními. Znojemská Beseda však připravila i několik novinek. „Inspirovali jsme se letním kinem a v rámci adventu zařadili do programu zimní kino. Po kultovním filmu Pelíšky budeme promítat hlavně pohádky, celkem zimní kino nabídne během adventu 5 projekcí. Diváci se budou moci zahřát horkým svařákem či vánočním punčem, děti horkým čajem. Věřím, že se Znojmákům tato novinka zalíbí,“ dodává Koudela.

Letos poprvé čeká na děti také Jájina dílnička. „Vánoce jsou svátkem rodiny, pohody, klidu a radosti. A není nic krásnějšího, než rozzářené dětské oči. Proto i my chceme dát během Znojemského adventu prostor dětem,“ vysvětluje Koudela a se svým týmem připravil vánoční výtvarné dílničky pro děti, které se uskuteční dvakrát, vždy v sobotu dopoledne, ve spodním sále Znojemské Besedy. „Hlavní náplní Jájiných dílniček, jak jsme tato tvořivá dopoledne nazvali, bude výroba drobných předmětů s

vánoční tematikou, které si děti budou moci odnést domů. Připraveny budou i omalovánky a tvořit by děti měly společné dílo. Pro ty, kteří si raději hrají, než vyrábí, bude k dispozici i několik stolních her. Starší děti mohou tvořit samy, těm menším mohou pomoct rodiče,“ upřesňuje Koudela.

Novinkou ožije i Masarykovo náměstí. Na třídenních farmářských trzích od 12. do 14. prosince budou návštěvníci moci zakoupit a ochutnat ryby z Třeboně, uzenářské pochoutky ze staročeské kuchyně, sýry ze soukromé farmy, tradiční valašské frgále, preclíky, krkonošské sirupy a produkty z včelí farmy. Gastronomickou nabídku doplní prodej nůžek, bylinných mastí z konopí nebo ručně vyráběných lžic na boty. Na Masarykově náměstí bude také tradiční ohrada s živými zvířaty – třemi ovcemi. Tradiční spojnicí mezi oběma scénami bude Obroková ulice s 33 vánočními stromky, které ozdobí děti z mateřských a základních škol. S výzdobou začnou v pátek 28. listopadu.

Mezi Horním a Masarykovým náměstím bude od 3. do 21. prosince vždy ve středu, pátek, sobotu a neděli od 15 do 17 hodin jezdit vánoční vláček a to zcela zdarma. Nástup a výstup bude vždy z Masarykova náměstí. Trasa vláčku povede ulicemi Velká Mikulášská – Mikulášské nám. – Velká Františkánská – Přemyslovců – Václavské nám. – Horní nám. – Obroková – Masarykovo nám.

Zavítat mohou návštěvníci i do znojemského podzemí, které kromě možnosti prohlídky klasických a adrenalinových tras nachystalo na sobotu 13. prosince a neděli 14. prosince pohádku O Pokladu, a to v rámci běžné prohlídky, kterou je možno po oba dva dny absolvovat mezi 10:00 a 17:00 hodinou (poslední vstup je v 16:30).

Součástí Znojemského adventu je i letos soutěž Vánoční Znojmo. Odborná porota bude hodnotit venkovní vánoční výzdobu domů ve Znojmě a jeho městských částech. Hodnotit se bude nejen výzdoba předzahrádek, ale i vchodů do domů, oken a podobně. „Rádi bychom, aby bylo vánočně laděné celé Znojmo. Proto odměníme ty, kteří zkrášlí své okolí nejen pro sebe, ale také pro kolemjdoucí,“ říká místostarosta Grois. Vyhodnocení soutěže proběhne v třetím adventním týdnu a výherci se mohou těšit na hodnotné ceny s vánoční tématikou.

Mluvíme-li o doprovodném programu, nesmíme zapomenout na četné bohoslužby, které k adventu neodmyslitelně patří, neboť advent je svým posláním a charakterem především duchovní přípravou na Vánoce a dobou rozjímání. Mše o adventních nedělích nabídnou znojemské kostely u Sv. Kříže, kostel Sv. Alžběty, Sv. Michala a kostel u Sv. Mikuláše.

Zajímavé a zhlédnutí hodné budou zajisté i výstavy s vánoční tematikou, které pro návštěvníky připravily střední odborná učiliště na Přímětické a Dvořákově ulici ve Znojmě a Jihomoravské muzeum. V kostele Nanebevzetí Panny Marie a Sv. Václava v Louce čeká na zvědavce výstava betlémů a vánočních pohlednic.

Přípravy programu a samotný průběh adventu přinese i drobná dopravní omezení. Ve dnech 30. listopadu a 5. prosince bude v době od 10:00 do 20:00 hodin platit úplná uzavírka Horního náměstí. Objízdná trasa není stanovena, průjezd ulicemi Zelenářská, Přemyslovců a Veselá zůstane zachován, stejně tak i průjezd z Divišova náměstí směrem k ulici Kovářská. Úplná uzavírka bude platit i na Silvestra 31. prosince od 15:00 do 1. ledna 01:00 hodin, kdy na Horním náměstí budou probíhat silvestrovské oslavy. Kvůli instalaci a rozvodům kabeláže vánočního osvětlení města Znojma bude v době od 26. listopadu do 10. ledna pro návštěvníky uzavřena radniční věž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…