O čem se spíše nedočtete: V USA se prý mobilizují milice. Chtějí svrhnout Obamu

16.05.2014 17:50

POHLED JINAM Pamětníci si jistě vzpomenou na Pražské jaro v roce 1968 (a samozřejmě nejde tentokrát o hudební festival), snad nikdo ještě nezapomněl na události takzvaného Arabského jara, které začaly před dvěma a třemi lety. Dalo se čekat, že přijde další „jaro“ s nějakým přívlastkem. A je skutečně, zdá se, tady – i když se o něm informuje alespoň u nás – pouze v médiích alternativního typu. Spekuluje se totiž, že nastalo Americké jaro. Co to znamená?

O čem se spíše nedočtete: V USA se prý mobilizují milice. Chtějí svrhnout Obamu
Foto: archiv
Popisek: Aktivisté hnutí Okupujte Wall Street v New Yorku

Může to znamenat, že ve Spojených státech přituhuje a lidé tam prostě mají jistých věcí dost. Podobně, jako když se zrodilo hnutí Occupy Wall Street, které bojovalo proti nadvládě bank a korporací. I když tak nějak snahy, které původně měly sympatie po celém světě a jevily se jako riziko masových protestů, umlkly, touha po změně i v duších Američanů zřejmě roste.

A tak zatímco v ČR se o tom, co se možná pozvolna rodí za oceánem, nepíše (minimálně ne v mainstreamu), Washington Times přinesl poměrně zásadní informace o skupině, která sama sebe popisuje jako patrioty revolučního stylu. O skupině – pozor – prý s milionem členů zmobilizované milice, která se snaží mířit do středu Washingtonu D.C. Nejde jí ale podle všeho o nějaké násilí. Chtěla prý tento týden politickému vedení jen přinést jednoduché poselství, tj. od prezidenta Obamy až po mluvčího Bílého domu Johna Boenera. Ovšem typ zprávy je asi nepotěšil. V překladu totiž zní:  „Vypadněte!“

Je to operace Americké jaro?

Oč v celé akci jde? Jak upozornil i alternativní zpravodajský web AC24, je nazývána jako Operace Americké jaro. Volá se v ní po vyhnání takových osobností jako Barack Obama, pan Boehner, generální prokurátor Eric Holder, vůdce senátní většiny Harry Reid, senátor Mitch McConnell, vůdce menšiny ve sněmovně Nancy Pelosi nebo viceprezident Joseph R. Biden.

„Apelujeme na jejich odstranění … jako na start směrem k restauraci ústavnosti,“ prohlásil údajně plukovník ve výslužbě Harry Riley, vůdce této skupiny. „Všichni tito jmenovaní už opustili US Ústavu a nejsou hodni zastávat posty, které vyžadují služební postavení,“ byla ocitována slova Releyeho i ve významném washingtonském médiu.

K cílům zmiňované skupiny patří též ovlivnit i ty politiky, kteří nejsou cílem svržení. Jde však o to, aby sponzorovali a schvalovali silně ústavně střiženou státní legislativu, aby omezili velikost, pravomoci, působnost a výdaje US vlády o dvě třetiny. Alespoň tak informují místní komunikační kanály.

Skupina proto očekává, že se s nimi v pátek (tedy dnes) v metropoli sejde mezi 10 až 30 miliony podobně smýšlejících Američanů k účasti na protestech předváděných jako něco na způsob „Arabského jara“ pro Ameriku.

Mezi tím tato skupina pořádá další událost ve stejný den v Bunerrkville v Nevadě poblíž dobytkářského ranče Clivena Bundyho, a ta bude na podporu jeho postoje vůči Úřadu pro správu půdy k pastevním poplatkům.

Plánuje se klid a miliony účastníků? Mají svolavatelé jen "velké" oči?

Doufá se, že událost proběhne poklidně. I přesto, že až dosud mírumilovné protesty občanům moc štěstí nepřinesly. Zmobilizováno mělo být prý ale taktéž více než 1 milion členů milice, poněvadž očekávaná masa 10 milionů účastníků, prý není přehnaným odhadem.

O tom, co mnozí Američané cítí pod vlivem všech událostí posledních let, zřejmě vypovídá doslovně přeložené vyjádření aktivistů, jež se objevilo taktéž i na některých českých webech se zpravodajstvím nastaveným nikoli na hlavním proudu.

„Už více než pět let my, lid, píšeme, voláme a faxujeme Kongresu a médiím, křičíme na radnicích, pochodujeme, protestujeme, demonstrujeme, posíláme petice, aniž by z toho byl jakýkoliv užitek. Všechny složky vládní moci na nás, lid, kterému skládali přísahu, že mu budou sloužit, pohlíží jako na ‚otravnou havěť‘, co se plete do jejich politické agendy, když jejich vypočítavě hrabivým agendám přistřihujeme křídla. My už nemáme žádnou důvěru ani ve volební urny, jelikož mnozí věří, že i posvátné tajemství těchto uren už prokopli.“

I hnutí Occupy začalo mírumilovně, ale nakonec bylo rozmetáno poměrně drsně...

O tom, jak se budou události dále vyvíjet, se budou ParlamentníListy.cz i v budoucnu zajímat, stejně jako tomu bylo i v případě hnutí Occupy Wall Street (které mělo i v Česku své podoby).

Ukázalo se totiž pak již v roce 2012, že americký fond pro občanské svobody požádal o zveřejnění dokumentů, které se týkaly potlačení tohoto hnutí. Ukázalo se, že v USA vznikla síť, v rámci níž v době největšího rozmachu hnutí spolupracovaly FBI, ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, policie a soukromý podnikatelský sektor - tedy banky.

Occupy Wall Street pak bylo již v roce 2011 na podzim potlačeno zatýkáním. Uvádělo se dokonce, že na demonstranty měly být házeny i kanystry a policie je po zatčení věznila tak dlouho, až byli nuceni se pomočit.

Dále z dokumentů prý vyplynulo, že FBI sice označovalo též hnutí Occupy za pokojné, ale zároveň ho pojmenovala jako „teroristickou hrozbu“. Již tehdy se spekulovalo o tom, že důvody lze hledat v propojení burzy, FBI a státního sektoru, které bylo v parafrázi nazýváno „policejním etatismem“.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…