Lékaři, vezměte si příklad ze sester. Skromné a odpovědné, nabádá Stránský

24.01.2011 20:43

Někdejší kandidát Věcí veřejných na ministra zdravotnictví Martin Jan Stránský částečně chápe důvody, proč se čeští nemocniční lékaři chystají k odchodu do zahraničí. Vyzývá je ale k větší skromnosti a odpovědnosti. Příkladem jim prý mohou být české zdravotní sestry.

Lékaři, vezměte si příklad ze sester. Skromné a odpovědné, nabádá Stránský

Stránský, jedna z výrazných osobností Věcí veřejných, je sám lékařem. V současné době vede polikliniku na Národní třídě v Praze. Rodák z New Yorku rád srovnává se zahraničím, a v tomto světle jsou podle něj požadavky českých lékařů mírně řečeno nadsazené.

Platy lékařů jsou prý na evropském průměru

"Já chápu, že lékaři si zaslouží mnohem více peněz, zvlášť ti v nemocnicích. Ale mzdy lékařů rostou podstatně rychleji, než je tomu u většiny české společnosti. Jejich mzda navíc dosahuje dvojnásobku českého průměru," vysvětluje serveru ParlamentníListy.cz Stránský jeden z důvodů, proč odchod lékařů do zahraničí nepřijímá zrovna s nadšením. Úroveň mzdy lékařů vzhledem k průměrnému platu v zemi prý tak již dosáhl evropského průměru. To, že výše platů například v často zmiňovaném Německu je pro ně lákadlem, naprosto chápe. "Ale je třeba si uvědomit, že tam je i mzda dělníka násobkem té české," dodává.


Zdravotní sestry příkladem

Stránský poukazuje také na solidní ambice koaličního plánu pro zdravotnictví. "Ty plány jsou poměrně hodně ambiciózní, včetně zpětné investice do odvětví v podobě platu lékařů. Proto si nesmírně vážím postoje zdravotních sester, které na rozdíl od lékařů neodcházejí," říká dále pro ParlamentníListy.cz Stránský s tím, že právě rozhodnutí sester za určitých okolností setrvat a neohrozit tak výkon zdravotní péče v ČR by mohlo být nemocničním lékařům příkladem. Věří, že vláda prý podmínky sester splní a ty tak k podobnému kroku jako jejich kolegové lékaři nebudou muset přikročit.

Související:


V počtu nemocnic jsme prý v Evropě vysoko nad průměrem

"V katastrofický scénář ale v žádném případě nevěřím. Pana ministra zdravotnictví Hegera znám osobně a vím, že dosáhne nemožného i příslibem legislativních změn dosáhne nemožného," sdělil redakci Stránský. Jeden důležitý fakt by si ale podle jeho názoru měli uvědomit i sami lékaři. "Málo se hovoří o tom, že máme v ČR trochu více doktorů a mnohem hustší síť nemocnic, nemluvě o počtu lůžek akutní péče, než je tomu v celé EU," dodal Stránský.

Průměrný plat nastupujícího lékaře se v rámci normální pracovní doby, tedy bez přesčasů, pohybuje okolo 15 tisíc korun čistého. I při započtení platů na špičkových soukromých klinikách či v privátní praxi činí podle serveru Platy.cz průměrná mzda českého lékaře 33 590 Kč hrubého. V profesi finančního poradce, na kterého uchazeči stačí středoškolské vzdělání, činí průměr 26 020 korun. I tato suma ale převyšuje plat nemocničního lékaře před atestací a po šestileté praxi, podle tabulek z roku 2010 dostane 20 990 korun. Po složení atestace se jeho odměna zvýší na 22 770 korun hrubého.


Čtěte také:


Foto: narodni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…