Příspěvek na lázně. Zase jedna věc, kterou lidem berou

22.06.2011 7:56

Když se sníží objem hrazené lázeňské péče, budou se muset zvýšit rozpočtové částky jinde - na lékových výdajích, na ambulantních procedurách, a také na podpoře v nezaměstnanosti a sociálních dávkách. Tato upozornění zaznívala na semináři k otázkám lázeňské zdravotní péče, kterou chce vláda vyškrtnout z úhrad veřejným pojištěním.

Příspěvek na lázně. Zase jedna věc, kterou lidem berou

Slovy laika to znamená, že pojede-li někdo po přijetí reformy zdravotnictví do lázní, bude si muset buď většinu nebo i všechno zaplatit sám. „Už dnes došlo ke zkrácení vydaných částek zhruba o půl miliardy, jen tím, že byly zamítány žádosti o lázně, a to z nejrůznějších důvodů, ne vždy zdravotních," řekl pro ParlamentniListy.cz prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha. Také podle něj je to jen přesouvání prostředků.

Psali jsme:
Julínkův mluvčí varuje: Nevíte, zda léčí či zabíjí. Reforma teprv přijde
Rath zopakoval v televizi: Nadstandard napadneme u soudu

Vláda však chce zřejmě vybrat z lázeňství ještě víc, a to za každou cenu. Podle prezidenta Bláhy však vůbec nezvažuje fakt, že snižování stavu pracovníků v lázeňství povede ke zvýšeným dávkám v sociální sféře, včetně podpory v nezaměstnanosti. Bláha zároveň konstatoval, že stále ještě není znám seznam indikací (onemocnění) které budou z veřejného pojištění hrazeny, a které ne.

„Zatím se dozvídáme jen spekulace z kuloárů a médií. První oficiální informace se dozvíme tento pátek na jednání v úřadu ministerstva zdravotnictví," řekl Bláha.

Co zaznělo ve sněmovně:
Rath: Cíl zdravotní reformy je jediný - dát lidem méně za stejné peníze
Heger: Nechceme pacientům tahat peníze z kapes, medicína se ale zdražuje

Lázně uspoří více než polovinu léků na léčené onemocnění

Na semináři zazněly varovné signály odborníků přes lázeňskou péči, zejména pokud jde o vliv lázeňské péče na spotřebu léků. Ukázalo se, že výsledky průzkumů jsou více než působivé.

„Pakliže by se podařilo využívat stejný stupeň lázeňské péče, daly by se vyvodit jak preventivní stavy u našeho obyvatelstva, tak i úspora v oblasti léků," řekl pro ParlamentníListy.cz Petr Petr, vedoucí pracoviště klinické farmakologie v českobudějovické nemocnici.

Doložil výsledky testování účinnosti lázeňské péče v období tří měsíců po lázeňském pobytu, takzvané „balneaci", že u osob starších 35 let došlo ke snížení spotřeby léků na onemocnění, pro který byli pacienti v lázních, o 51 procent. U osob mladších 35 let to bylo o něco méně „pouhých" 48 procent. Peníze ušetřené na lázeňské péči by tak podle něj musel zdravotnický systém stejně vydat zase v jiné podobě.

Od pátečního jednání k lázeňství na ministerstvu zdravotnictví očekávají sice někteří účastníci semináře vstřícné jednání, většina se však staví k jednání s členy vládního kabinetu skepticky.

Psali jsme:
Rath Hegerovi vmetl: Půjdete do důchodu s tím, že jste rozvrátil zdravotnictví
Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami
Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze
 
Odborář burcuje proti vládě: Budeme je válcovat výrobními prostředky 

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…