HIV pozitivní se bojí o život. Léky zdraží a už teď jsou bez peněz

27.07.2011 8:34

Připravované vládní reformy děsí řadu Čechů. Obávají se toho, co s jejich nastolením do jejich života vstoupí. Někteří o tom hovoří, píšou, jiní pořádají protesty či demonstrace, další mlčí nebo se schovávají jen za anonymní internet. ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly i u HIV pozitivních lidí, kteří většinou raději stojí v ústraní, jestli i oni obavy sdílejí anebo zda je ponechávají chladnými. Ukázalo se, že i bez plánovaných reforem je toho hodně, co tyto lidi a personál, který s nimi pracuje, může tížit.

HIV pozitivní se bojí o život. Léky zdraží a už teď jsou bez peněz

 

"Každé zvýšení cen čehokoli nás ohrožuje, jakýkoli zásah je proto velmi zlý," povzdechl si ParlamentnímListům.cz nad situací, ve které se nacházejí HIV pozitivní Češi, ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý.

Připomněl, že pro lidi s AIDS v Česku neexistuje prakticky žádný firemní sponzoring, protože firmy nechtějí být nijak s nemocí spojovány. Občas sice nějaká firma přispěje, ale nepřeje si ani, aby bylo někde uvedeno její jméno, z čehož pramení pak samozřejmě i myšlenka na to, že tam, kde se za svůj sponzoring nemusí v našich poměrech stydět, přispěje daleko více.

"Děláme různé akce, snažíme se vybírat i od lidí na ulicích, ale musím říci, že se za poslední dva roky situace zásadně zhoršila a lidé už přemýšlejí i tom, jestli si mohou dovolit dát dvacetikorunu - raději ji několikrát v ruce obrátí. A když vylezete někam na Václavák s tím, jestli nechce někdo přispět, lidi odrazuje i to, že tam stojí se stejnými žádostmi pomalu zástupy lidí z dalších organizací, žebráky nepočítaje," popsal peripetie Jan Hlavatý, který se problematice AIDS a HIV nemocných lidí věnuje již více než dvě desetiletí. Mimo jiné také v České společnosti AIDS pomoci.

SLEDUJEME téma: Zdravotnická reforma


Peníze jdou na prevenci i na Dům světla. Je jich ale stále méně

Peníze, které se podaří přesto získat od drobných dárců i sponzorů, se pak investují do různých preventivních akcí, besed lidí, kteří jsou HIV pozitivní, se školáky a studenty po celém Česku. Díky nim se podařilo i zrekonstruovat, zařídit a stále udržet Dům světla, který nabízí domov lidem, kterým HIV koluje v krvi a kteří zjištěním tohoto faktu přijdou často nejen o práci, ale i veškeré zázemí v rodině, včetně domova. 

Čtěte také:

"Jen málokdo si dokáže představit, s čím vším se lidé po zjištění diagnozy musí vyrovnat. Přitom není třeba zdůrazňovat to, jak u každého onemocnění a jeho léčbě hraje důležitou roli osobní pohoda, pokud možno s minimem stresu. Oni se musí potýkat se zavržením nejen širší veřejnosti, ale často i toho úplně nejbližšího okolí. A teď se na ně valí informace, ze kterých, jak mně přiznávají mí klienti, jim jde mráz po zádech. Obávají se toho, že si v budoucnu budou muset na nezbytné léky, které je udržují při životě, připlácet. Jsou velmi drahé a většina těchto lidí patří k sociálně slabým. Při cenách léků, o kterých vím, že jsou již v nabídce farmaceutických firem, je však jasné, že by měli problémy i lidé v manažerských funkcích, kteří jsou také HIV pozitivní. Nedivím se proto strachům, které slýchám," sdělil dále pro ParlamentníListy.cz Miroslav Hlavatý.

Zatím léky pojišťovny hradí, ale jak to bude dál?

V současné době totiž zatím léčbu HIV nemocných zdravotní pojišťovny hradí, pacienti si připlácejí pouze na různé podpůrné doplňky stravy - tedy minerály a vitaminy. "Ani to není právě nejlevnější, ovšem po letech praxe je jasné, že to nemocným lidem velmi pomáhá, aby se udrželi v dobré kondici podstatně déle, zpomaluje to i průběh nemoci. Ovšem když slyším, o čem všem se diskutuje v rámci navrhované zdravotnické reformy, bojím se za své klienty, že i toto se může objevit v dohlednu u jednacích stolů," vyjádřil své obavy Hlavatý.

Ministerstvo podpořilo anonymní a bezplatné testování klientů

Přes všechnu skepsi, která, zdá se, vládne v Česku na mnoha frontách, však Hlavatý vyslovil i jednu pochvalu směrem k ministerstvu zdravotnictví.

Čtěte také:


"Léta nabízíme u nás v našem centru v Domě světla, bezplatný anonymní odběr krve, díky kterému může každý člověk v Česku zjistit, zda je či není HIV pozitivní. Jezdí k nám kvůli tomu lidé z celé republiky, protože na malém městě se žádost o takové vyšetření velmi často neutají. Obávali jsme se, aby zásahy a úsporná opatření nepostihly i toto, ale ministerstvo zdravotnictví to bude i nadále financovat. A za to jsme velmi vděční. Pokud by se to změnilo, udělal bych vše proto, aby se to opět vrátilo do zaběhnutých kolejí, poněvadž je to velmi důležité. HIV pozitivních lidí totiž v Česku rok od roku přibývá," uzavřel pro ParlamentníListy.cz ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý. Dodal, že vloni bylo nově diagnostikováno u nás 180 případů HIV, letos od ledna do května již 69.   

HIV pozitivních přibývá

Celkový počet HIV pozitivních v ČR tak dosáhl počtu 1570 osob. Nejvíce HIV pozitivních připadá na Prahu - k poslednímu květnu evidováno 760 případů. Dále na Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak nejméně HIV pozitivních je hlášeno na Vysočině a v Pardubickém kraji.

V České republice onemocnělo AIDS již 328 lidí. V květnu 2011 se AIDS rozvinul u třech lidí, dva lidé tomotu onemocnění letos v květnu podlehli. K 30. dubnu 2011 bylo také u nás evidováno 338 HIV pozitivních cizinců bez trvalého pobytu. 

Čtěte také:


Ilustrační foto: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…