V neděli umírá v nemocnicích víc lidí. V Česku ne

11.12.2011 18:46

Víkendová přítomnost lékařů v českých nemocnicích a hlavně systém služeb zachraňuje život pacientů. Podle britské studie umírá poslední v neděli až o desetinu více lidí, v České republice to ale tak není.

V neděli umírá v nemocnicích víc lidí. V Česku ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Před několika lety se podle americké studie ukázalo, že během víkendů pacienti s infarktem umírají s vyšší pravděpodobností než ve všední den. Smutnou víkendovou statistiku potvrdily i další výzkumy.

Jde o neobsazenost služeb

Podobné výsledky měly třeba studie zabývající se pacienty přijatými s poškozením ledvin, cévní mozkovou příhodou či plicní embolií. A trend je patrný i v celkových statistikách, a to nejen v USA. Podle nově zveřejněné britské studie se úmrtnost tamních pacientů, kteří trpí akutními problémy, zvyšuje o víkendu o desetinu, ze 7,4 procenta hospitalizovaných na 8,1 procenta.

Podle britských odborníků půjde alespoň zčásti o důsledek slabé obsazenosti víkendových služeb. Z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky za rok 2009 je patrné, že o víkendech se počet úmrtí v českých nemocnicích nemění. Pravděpodobně je to také díky tzv. příslužbám, díky kterým nemusí složité situace řešit nezkušený lékař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…