„Já nezabila!“ křičela žena přímo na ulici, než jí usekli hlavu mečem. Vítejte v Saúdské Arábii

04.12.2015 19:51

Na Blízkém východě zuří nevídaný konflikt, který rozděluje mocnosti celého světa na ty dobré a na ty špatné. A zatím to vypadá tak, že špatné jsou v podstatě všechny. Jednou z nich je právě i Saúdská Arábie, dlouholetý spojenec USA, která je mimo jiné proslulá svým brutálním režimem a pravidelnými popravami. A BBC se zabývala právě jejich tresty smrti.

„Já nezabila!“ křičela žena přímo na ulici, než jí usekli hlavu mečem. Vítejte v Saúdské Arábii
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

„Praktikování trestu smrti v Saúdské Arábii vyvolalo mezinárodní poplach,“ uvádí BBC a zmiňuje například nedávno zbičovaného bloggera Raifa Badawiho, který si dovolil kritizovat islám. To se stalo letos v lednu.

Stejně tak se tentýž měsíc objevilo video barmské ženy, která křičela „Já nezabila!“ až do momentu, kdy jí usekli hlavu. Mečem. Na ulici.

Letos v Saúdské Arábii popravili zatím zhruba 150 lidí, mezi kterými byli i lidé trestaní za prohřešky, za které by si u nás vysloužili třeba jen peněžitou pokutu či výchovný pohlavek. Podle lidskoprávních aktivistů je také mnoho soudních procesů zcela „nefér“.

„Je tu mnoho spekulací,“ říká Adam Coogle z Human Rights Watch, který monitoruje právě saúdské tresty smrti. „Nikdo ale neví správnou odpověď, protože Saúdové ji nevyřkli a ani tak neučiní.“

Saúdská Arábie ale nemá na svědomí jen samotné popravy. V březnu, poté, co nastoupil k moci král Salman, začali Saúdové bombardovat Jemen, kde proti nim brojili hútiové, šíitská náboženská menšina, a konlifkt mezi nimi si vyžádal již mnoho tisíc životů a zemi dostal na pokraj humanitární krize. Následovala také každoroční pouť do Mekky, při které letos zemřelo více než 1500 lidí.

Podle jedné z teorií je za rostoucím počtem trestů smrti především hrozba Islámského státu a radikální sunnitský extremismus. „Skoro všichni popravení byli odsouzeni pro vraždu či za drogové přečiny a je možné, že roste kriminalita s tím, jak se v zemi více vraždí a lidé přinášejí více drog,“ míní Coogle.

 

Další teorie tvrdí, že za tím je snaha regionálních vůdců působit jistě a tvrdě. Protože Saúdská Arábie není jedinou zemí Blízkého východu, kde roste počet trestů smrti. „Rozsudky smrti jsou pomstou šíitským demonstrantům, z nichž někteří byli mírumilovní a jiní být nemuseli,“ tvrdí Coogle. „Je to jasný vzkaz, že pokud vyjdete do ulic a vyzvete rodinu Saúdů k boji, zaplatíte za to životem.“

Dva konkrétní případy pak vyvolaly vlnu nevole na mezinárodní úrovni. Jedním z nich je Ali al-Nimr, šíitský demonstrant, který byl k trestu smrti odsouzen již ve svých sedmnácti letech a údajně byl donucen doznat se ke zločinům, které sám nespáchal.

Druhým je pak Ashraf Fayadh, umělec a básník, jenž byl odsouzen k smrti za knihu básní, jež napsal před několika lety. Podle odborníků OSN na lidská práva je tento rozsudek v přímém rozporu s mezinárodní dohodou o lidských právech.

„Rozsudek smrti proti Fayadhovi je zatím posledním příkladem nedostatku tolerance ku svobodě vyznání a pokračující perzekuce lidí s otevřenou myslí, ke které v Saúdské Arábii dochází,“ říkají umělci, kteří se postavili za Fayadha. Na Twitteru se dokonce objevilo přirovnání rozsudku k postupu Islámského státu. Uživatele, který tuto poznámku napsal, chtěla Saúdská Arábie žalovat.

Nejedná se však o jediný problém s dodržováním lidských práv, který Saúdové mají. Ti se však řídí právním systémem založeným na právu šaría a odmítají jakoukoliv kritiku. Zároveň se roku 2013 stali členem Rady OSN pro lidská práva, což v mnohých vyvolává údiv a pochyby.

„Pokud jste v Radě OSN pro lidská práva, tak jste povinni splňovat nejvyšší standardy v dodržování a ochraně lidských práv,“ míní Sevag Kechichian, saúdský pracovník Amnesty International.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…