„Manipulace, strašení, špatné grafy a žádná data,“ matematik ostře kritizuje modely Blatného a Duška

27.03.2021 20:35

Dokument ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který byl tento týden předložen poslancům v souvislosti s rozhodováním o prodloužení nouzového stavu, prošel kritickou analýzou matematika Tomáše Fürsta z Univerzity Palackého v Olomouci. Ve svých závěrech uvádí, že tvrzení v materiálu jsou zavádějící a nepřesná. Jeho slova vyvrací matematik René Levínský z institutu CERGE-EI; podle jeho slov Fürstovi jde o znevěrohodnění epidemických modelů. Informuje iDNES.cz.

„Manipulace, strašení, špatné grafy a žádná data,“ matematik ostře kritizuje modely Blatného a Duška
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

„Materiál, kterým chce ÚZIS zřejmě zajistit prodloužení nouzového stavu, je přehlídka dojmů, pocitů, manipulací a zavádějících tvrzení. ÚZIS by měl být apolitický orgán, který poskytuje odborné podklady k politickým rozhodnutím,“ uvedl Fürst, člen odborné skupiny statistiků České statistické společnosti k epidemii covidu-19. 

ÚZIS podle Fürsta neposkytuje poslancům relevantní data. „Místo toho se snaží vmanipulovat zákonodárce do prodloužení nouzového stavu, aniž by jim k jeho účinnosti poskytl jakoukoliv evidenci,“ konstatuje matematik.

Konkrétně kritizuje, že resort zdravotnictví a ÚZIS zmiňují možná rizika v souvislosti s šířením britské mutace. „Řeči o britské mutaci by byly důvěryhodnější, kdyby vycházely z měřených dat, a ne ze simulací,“ uvedl Fürst. 

  • Celý text ZDE

Špatně vytvořen byl i graf, který znázorňuje vývoj počtu nových případů covid-19 v období leden až únor 2021. Podle úřadu vývoj odpovídal sílícímu šíření nákazy a potvrzoval postupně rostoucí dominanci nové varianty viru v populaci. „Nijak z něj neplyne dominance nového typu viru. Šipky s efekty opatření jsou manipulativní. Není nijak prokázáno, že pokles v lednu byl efekt opatření z 28. 12. To, že nárůst R k hodnotě 1,3 byl efekt britské mutace, je čirá spekulace, která není podpořena daty,“ dodává. 

Nesouhlasí ani s daty v modelu, který znázorňuje predikce do dubna, že by v Česku mohlo být až 35 tisíc případů denně. „Predikce nad 35 tisíc případů denně je absurdní, nikdy nikde se nic takového nestalo, odpovídá to přírůstkům 350 případů na 100 tisíc obyvatel, což je číslo, které se nikdy nikde na světě od začátku epidemie nepozorovalo, a to ani v zemích, které žádné opatření nepřijaly. Je to pouhé strašení, je prakticky jisté, že by se nic takového nestalo. Tato ‚predikce‘ je na úrovni šíření poplašné zprávy,“ upozorňuje matematik, podle kterého je materiál plný dalších zavádějících grafů.

Celkově konstatuje, že materiál neobsahuje žádnou evidenci, že přijatá opatření fungují. „Zato obsahuje poměrně dost evidence, že tomu tak není. To je blbost. Nemají žádná data, ze kterých by toto šlo vyvodit,“ dodává závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…