A teď zbystřete: Andrej Babiš převratně o uprchlících a zásadní věci stran Miloše Zemana

08.09.2015 7:28

Jeho názor na řešení uprchlické krize je odlišný oproti vládě. Však se také za něj dočkal kritiky. A to není vše – jeho stanoviska se čím dál více přibližují stanoviskům hlavy státu Miloše Zemana – dokonce nevyloučil jeho podporu v prezidentských volbách v roce 2018. Řeč je o Andreji Babišovi (ANO), vicepremiérovi a ministru financí, s nímž dnešní Hospodářské noviny přinášejí rozhovor.

A teď zbystřete: Andrej Babiš převratně o uprchlících a zásadní věci stran Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Přesvědčila vás fotka utonulého syrského chlapečka, že máme přijímat uprchlíky?

0%
hlasovalo: 20172 lidí

„Na co máme NATO? Chápu, že nemůže zasáhnout, pokud není jeden z členských států napaden, a to nejsme. Pak bychom ale mohli mít nějakou společnou pohraniční stráž, která by strážila schengenský prostor, možná společnou evropskou armádu,“ říká vicepremiér. Ten se zároveň netají názorem, že ve vlně uprchlíků je naprosté minimum těch, kteří by hledali ochranu před válkou. Přicházejí prý hlavně ekonomičtí migranti. 

Podle Babiše v migrační krizi selhává systém Evropy i celého světa. „Dublinské dohody jsou nesmyslné, protože nefungují. Vidíme, s jakými nesmysly přichází Evropská komise, jako třeba kvóty na rozdělení 40 tisíc uprchlíků,“ kritizuje. A navrhuje, aby uprchlíkům byl zakázán vstup do Evropy. Měly by se vytvořit záchytné tábory na pobřeží Středozemního moře, které by byly pod kontrolou OSN. Jediný, kdo by dle něj měl mít nárok na ochranu, jsou děti a ženy, kterým by hrozilo skutečné nebezpečí od Islámského státu.

Vicepremiér se zároveň obává bojovníků Islámského státu, kteří dle jeho názoru mohou proniknout do Evropy spolu s migranty. „Je nutné dostat za jeden stůl Spojené státy, Evropu, i to Rusko, asi i Čínu a Saúdskou Arábii. Prostě všechny, kdo jsou Islámským státem ohroženi. Vím, že dneska máme problém s Ruskem kvůli Krymu, ale v tomto souhlasím s prezidentem Zemanem,“ řekl Babiš pro Hospodářské noviny. V tu chvíli také nevyloučil Zemanovu podporu v prezidentských volbách v roce 2018. „Vyloučit to nemůžu. Zatím ale nevím, jestli budeme někoho podporovat, nebo jestli někoho budeme nominovat,“ uvedl s tím, že o post prezidenta se on sám ucházet nebude. 

V rozhovoru také padla zmínka o elektronické evidenci tržeb (EET). Hospodářské noviny upozornily, že hlasování o EET chtěl Babiš spojit s hlasováním o důvěře vládě. Nedojde však k tomu proto, že Babiš se dopustil chyby. „Tím, že neznám ty procesy, tak jsem nevěděl, že bych ten zákon musel předložit znovu. Takže ve finále ze mě udělali v Právu blbce, že to neznám. Ale mně to nevadí. Jsem na to zvyklý,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…