Bakalova výpověď: Za Karbon Invest jsem dal přes šest miliard korun

13.12.2017 21:36

Cena za koupi společnosti Karbon Invest, která zprivatizovala těžební firmu OKD, se při vyjednávání v roce 2004 pohybovala v přepočtu kolem 6,4 miliardy korun. Částka ale nebyla konečná, snížila se například o dluhy skupiny Karbon Invest. Vyplynulo to z výpovědi podnikatele Zdeňka Bakaly, kterou dnes při hlavním líčení četla soudkyně. Prodej OKD je dlouhodobě kritizován především proto, že stát na prodeji prodělal.

Bakalova výpověď: Za Karbon Invest jsem dal přes šest miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Jednání  tenkrát probíhala v době, kdy nebylo jasné, jestli Karbon Invest těžební firmu získá. Vláda s prodejem státního podílu v OKD v březnu 2004 souhlasila. Prodej byl schválen v září a akcie převedeny v listopadu.
 
Co se přesně stalo mezi květnem a zářím v roce 2004, kdy se s majoritními vlastníky Karbon Investu Petrem Votavou a Viktorem Koláčkem jednalo o prodeji šestasedmdesáti procent akcií v jejich vlastnictví, popsal Zdeněk Bakala před několika lety při své výpovědi na policii.
 
Při výpovědi tak podnikatel Bakala uvedl, že čtvrt miliardy dolarů rozhodně nebyla konečná cena. Prý se od ní odečítaly například dluhy, mezi které patřil úvěr, jenž si skupina Karbon Invest vzala právě na nákup státního podílu v OKD. Výslednou cenu však Bakala ve výpovědi neupřesnil.
 
Akcie Karbon Investu prý Koláček s Votavou prodali jen pár dní po nabytí akcií OKD. Bakala kromě OKD získal také společnosti Metalimex, Českomoravské doly a Kovona Karviná. I ony totiž patřily pod Karbon Invest. Různé zdroje uvádějí, že tehdejší cena transakce se mohla pohybovat v rozmezí od devíti miliard do dvanácti miliard korun.
 
Společnost Karbon Invest za státní podíl zaplatila 4,1 miliardy korun. Tehdejší cena státního podílu ale podle státního zástupce činila nejméně 9,8 miliardy. Při prodeji tak vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. 
 
Prodej akcií OKD schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka (ČSSD), právě ten bývá i dodnes kvůli privatizaci OKD terčem kritiky, v trestní věci má postavení svědka. Několikrát se nechal slyšet, že jakékoli výtky odmítá a trvá si na tom, že vláda podle něj OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.
 
Kvůli privatizaci OKD čelí obžalobě i znalec Rudolf Doucha, jenž vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti. Na lavici obžalovaných dále mají svá místa i bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, ti měli celou privatizaci na starosti.
 
Obžalovaní vinu odmítají. Soud bude pokračovat sedmého a třiadvacátého února, bude se zabývat listinnými důkazy, začít by také mohly závěrečné řeči. Privatizací OKD se začne zabývat také sněmovní vyšetřovací komise, která byla poslanci vytvořena v úterý.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…