Budoucí prezident musí ctít ústavu, a ne s ní zacházet jako s gumičkou, rozjel se v ČT Schwarzenberg

24.11.2017 21:45

Devět kandidátů se v lednu utká o Pražský hrad. Žádná ze sněmovních stran vlastního kandidáta do prezidentských voleb nepostavila. Některé už ale mají jasno, které z uchazečů podpoří, jiné podporu stále zvažují. Jaké vlastnosti by měl správný prezidentský kandidát mít a kdo je favoritem bývalého neúspěšného kandidáta na prezidenta v roce 2013 a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, na to se ptal v pořadu Devadesátka moderátor Jiří Václavek.

Budoucí prezident musí ctít ústavu, a ne s ní zacházet jako s gumičkou, rozjel se v ČT Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Zdeněk Tůma

Z pohledu poslance Karla Schwarzenberga je v letošních volbách na hlavu státu až příliš kandidátů, ostatně ale stejný počet jako v roce 2013, z vlastní zkušenosti prý ví, že se tak zbytečně budou hlasy tříštit. „Největší roli stejně zahraje jen velmi malý počet z nich,“ míní a dodává, že pro lidi nesmí být, v této vážné volbě, rozhodují pouze sympatie, ale i schopnosti, které kandidáti opravdu mají.

V tom, kdo je nejvhodnějším kandidátem na prezidenta, prý zatím čestný předseda TOP 09 jasno nemá, přesto ale vypíchl svého známého Pavla Fischera. „Nejlépe znám Fischera z dlouhodobé spolupráce, je to přemýšlivý člověk s opravdovými zásadami. Jemu se úkoly hlavy státu rozhodně vysvětlovat nemusí. Je tedy znalý a zná zahraniční politiku velmi dobře,“ sdělil s tím, že si počká, jak uspějí ostatní kandidáti a jakou budou mít volební kampaň.

„Kandidáta si vyberu také podle toho, jestli ctí ústavu a nebude s ní zacházet jako s gumičkou a natahovat ji až tam, kam je to možné. Musí to být také člověk, který umí říci ne, protože mi věřte, že tento post si mnoho takových ne žádá,“ zdůraznil.

To, že mezi kandidáty není ženské zastoupení, si vysvětluje Schwarzenberg tím, že ženy jsou zkrátka rozumnější než muži, a proto do takových soubojů nechodí.

Z průzkumu vyplývá, že k prezidentským volbám chtějí letos jít tři čtvrtiny Čechů. Naplno se kampaň jednotlivých kandidátů teprve spustí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…