Odpůrci Zemana se přesunuli k počítačům. A létala ostrá slova

02.12.2014 7:22

Petice předána, hlásí v osm večer na Facebooku organizátoři akce „Sto tisíc podpisů na Hrad“, kteří požadují rezignaci prezidenta Miloše Zemana. Na sociální síti se spouští lavina komentářů k pondělním událostem, kdy se po republice konalo několik protizemanovských happeningů, včetně toho stěžejního v Praze, pro který se spojilo dokonce několik pořadatelů největších podzimních demonstrací. Sociální síť je krom toho zaplavená rudými tričky proti Zemanovi.

Odpůrci Zemana se přesunuli k počítačům. A létala ostrá slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Miloši Zemanovi na pražský hrad. Zde protestující předali petici s podpisy za odstoupení Miloše Zemana z funkce prezidenta

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Protestní pochod „Z Václaváku na Hrad“ s předáním manifestační petice byl v pondělí večer další masivní akcí, kterou lidé považují v sérii demonstrací proti Zemanovi za úspěšnou. Facebook je zaplněn reakcemi poté, co bylo zástupci prezidentského úřadu na 2 200 listech petičních archů předáno sto tisíc podpisů prezidentových odpůrců. Na stránce s událostí, která nese název pochodu, před půlnocí Roman Brouček z Teplic vyvěšuje hlášku: „Právě jsem se vrátil z Hradu a podávám zprávu: Zeman zatím odstoupit nemůže, na Vysočině jsou kvůli náledí vozovky neprůjezdné.“

Na související stránce „Sto tisíc podpisů“ se vyjadřují příznivci i kritici prezidenta. „To byl dneska pochod. Skoro jsem si nohy uběhal, abych v Praze našel na trase někoho s rudou kartou. Byl tam jeden, jinak spousta turistů a zmoklých slepic, na kterých se demokracie a prosperita stavět nedá,“ zhodnotil sarkasticky podnikatel Lubor Pichláček akci, které se oproti původnímu očekávání zúčastnilo jen na několik set lidí , možná i kvůli prudkému ochlazení počasí nejen v Praze. Ženě, která za podobné občanské kroky děkuje, odpovídá jakýsi Anonymus: „Za co děkuješ, ty stará almaro s vytahanejma pyskama? Že tam hulákalo pár debilů jako ty?“ Slovník, podobný tomu, za který je kritizována hlava státu, pokračuje. „Vy jste fakt kokoti,“ sráží iniciativu organizátorského týmu pořadatelů rovněž Jan Bernhardt z Prahy, který o pár řádků níže dopisuje ironicky: „Lidi, buďte dementi a mávejte rudými kartičkami.“

Skoro více než pocity účastníků z akce lidi zajímá, o kolik si prezident a poslanci nakonec zvednou platy. „Líbí se mi, jaká je to tu samá Libuše. Věštím, věštím, že to tak bude… Líbí se mi, jak vytáhnete z každýho hovna třeba i nestrávenej burák,“ posmívá se všem opět Jan Bernhardt.

Kdo dostal petici a kdy Zeman rezignuje

Komunita „Požadujeme rezignaci prezidenta Zemana“, která je vedená jako pořadatel stěžejní akce pondělního podvečera „Sto tisíc podpisů na Hrad“, už má téměř 16 tisíc členů. „Petice předána panu Augustinovi, šéfovi analytického odboru,“ dozví se zde čtenář ve večerních hodinách.

Členové komunity si hned v pondělí večer smlsávají na tom, co se u Hradu dělo. „Co jiného mohl bača z Vysočiny čekat,“ nediví se odporu proti Zemanovi Lubomír Jelínek z Kladna.

Přestože petice, zveřejněná na petice24.com je nejpodepisovanější v historii tohoto portálu, najdou se mezi fanoušky demonstračních iniciativ někteří, kteří z ní mají srandu. „Ach ano, petice podepsaná osobnostmi jako je Adolf Hitler, Josef Stalin či Krteček, velice inspirativní,“ snižuje váhu petice jakási Moromorosn Kite, která poukazuje na to, že ne všechny podpisy zřejmě budou uznatelné.

Mnozí předvídají, že petiční akce zabere. „Zeman ožrala, co si neumí dát dvě a dvě dohromady. Rezignovat, při novoročním projevu bude beztak podnapilý,“ píše k tomu skepticky Lukáš Smejkal. „Porazit to prase nebude jen tak. Ovšem na každé prase se vaří voda,“ tvrdí naopak Martin Křížek.

Husákovy děti

Na stránce Z Václaváku na Hrad se večer v době konání pochodu probíral mimo jiné někdejší prezident Gustáv Husák. Komunista Tomáš Kott, aktivní fejsbukář, si sem totiž dovolil připíchnout rozhovor, který s ním vyšel v Rexflexu s titulkem „Husák byl jeden z nejlepších prezidentů a vlastenců“. „Hrůza. Já to pamatuju. Never more,“ neodpustil si k tomu antikomunistický komentář Jonáš Kučerka. „Hnusák to byl a homoděj. Zeman je lepší. Víc sliní,“ přichází v diskuzním vláknu srovnání se současnou hlavou státu od Martina Svitavského.

Člen KSČM Tomáš Kott reaguje sdílením článku z ParlamentníchListů.cz s názvem „Češi, kteří touží po socialismu. Sdružují se a je jich čím dál víc“. „Měli vás všechny po roce 1989 pozavírat. Vaše vůdce do kriminálu, za - minimálně - duchovní devastaci několika generací a vás ostatní do blázinců!“ připisuje mu k tomu Vašek Vašák. Kotta to z míry nevyvádí, protože kontruje: „Tak mne prosím žaluj. Rád se u soudu obhájím.“

Aktivní komunista komunikuje na stránce i v jiných částech. Dostává se mu ovšem vesměs reakcí jako: „Rudou svoloč mám stejně rád jako tu hnědou. Studovat jsem nesměl, protože jsem měl nesprávný kádrový profil. Kvůli takovým nenávistným zločincům, ke kterým se ty hlásíš,“ reaguje například Alex Kelin na dotaz, zda studoval za komunistů nebo byl v zahraničí. Následně připomíná dalšího bývalého prezidenta České republiky, a to Václava Klause, když lidem píše, že Klaus vystudoval za socialismu a byl i v zahraničí a poté byl čekatel na členství v KSČ, nakonec je nyní antikomunistou.

Cirkus kolem rudé módy

V pondělí si také všichni, kdo protestují proti prezidentovi, měli obléknout červené triko v rámci akce Patrika Mlýnka „Den kdy si všichni vezmou červené tričko na protest proti Zemanovi“. Podle údajů sociální sítě tuto akci ,,odkliknutím" podpořilo šedesát tisíc lidí po celé republice. Červené triko mělo symbolizovat červenou kartu. ZDE si mohou zájemci prohlédnout galerii snímků těch, kteří se nechali v červeném tričku vyfotografovat.

U této události lze také najít šťavnaté názory, byť zde převládají skutečně spíše příznivci odporu proti Miloši Zemanovi. Ti s opačným názorem občas argumentují řekněme celkem zvláštně: „Ano, Zeman je hovado a neumí se chovat, ale nenapadlo nikoho z vás, že je tak nějak stejnej buran jako většina občanů naší země? Zeman je akorát snadná kořist, protože je stejnej jako většina z nás,“ připíchl na Zeď v úterý ráno Dalibor Nenál z Prostějova.

Iniciátor Patrik Mlýnek po jedné události už založil přímo komunitní organizaci na sociální síti, jmenuje se „Červené tričko proti Zemanovi“. Pod jejím založením se k úternímu brzkému ránu vyjádřilo v komentářích už kolem sedmi set přispěvatelů, někteří pochopitelně opakovaně. I tady pokračuje pře mezi těmi, kdo chtějí rezignaci Zemana a těmi, kteří v tom nevidí východisko. „No, na Majdanu se taky protestovalo proti legálně zvolenému prezidentovi a teď mají občanskou válku, hodně štěstí nám všem,“ připomíná události na Ukrajině hasič Luděk Holub z Ostravy. Lidé probírají Havla i Zemanův alkohol. „Tato akce je předem zrežírovaný cirkus, aby se lid vyřádil a koza zůstala celá. Praví viníci marasmu si mnou ruce, jak se jim zas podařilo lid oblbnout a zajistit si tak klid na další čachry. Lide, probuď se!“ burcuje všechny Petr GammaRock z České Lípy. Jiní rovnou přirovnávají „šašky“ s červenými triky k fašistickým bojůvkám, které mají k demokratům daleko. Prototyp těchto sympatizantů je kupříkladu Filip Miska se svým výrokem: „Sami jste si ho zvolili, tak co brečíte, k_rva? Navíc každej z vás říká slovo k_nda atp. pořád.“

Najdou se i tací, kteří jsou ochotni za speciální červené tričko, které sjednotí odpor, zaplatit.

Na Jižní Moravě se prý vyhrožovalo

Svou akci „Přivítání Miloše Zemana červenými kartami“ v pondělí dopoledne zorganizovalo i Brno, kde neporušili tradici červených karet započatou v hlavním městě. Zde lidé „vykartovali“ prezidenta, který dnes zahájil třídenní návštěvu v Jihomoravském kraji.

Jeden z organizátorů Ondřej Puczok, stážista v projektu Demagog.cz, už za účast na netu poděkoval, zejména těm, které neodradil ledový déšť, který se k teplotám kolem nuly stupňů Celsia spustil. „Bylo nás více, než kdo čekal a byli jsme vidět i slyšet. Je krásné vidět mnoho lidí tolika generací, spojených shromážděním a snahou o zlepšení naší společné republiky,“ uvedl. Přesto dodává, že se akce nepovedla. Prezident byl totiž od účastníků oddělen dvaceti metry prostoru, nekompromisními policisty a kordonem vojáků. „Tedy debata byla vyloučena,“ zhodnotil to Ondřej Puczok. Okomentoval rovněž hlasitost celé dopolední brněnské iniciativy. „V plánu nebylo mít megafon a spolu skandovat. Je však vidět, že lidé jsou bohužel prezidentovým chováním naštvaní a chvíle na tiché manifestace již za předcházející měsíce pominuly. Je to škoda, neboť ze strany prezidenta stačí omluva, či vstřícné chování. To však stále nepřichází,“ podotkl.

„Pokud by prezident deklaroval snahu diskutovat s Brňáky - například tím, že by to zařadil do programu - bylo by napjaté ticho. Kdo by si chtěl nechat ujít diskuzi?“ reagoval na to fotograf Vít Mádr.

Na osobním profilu Puczoka se dá mimo jiné najít také výpověď Brňana, který popsal, jak se před návštěvou prezidenta v ČKD Holding Blansko vyhrožovalo zaměstnancům, aby se předešlo jakýmkoliv červeným kartám nebo projevům nelibosti. „Tak dnešní návštěva v ČKD Holding Blansko (majitel Ťazmaš Machačkala, Rusko): bylo vybráno 50 dělníků - sympatizantů pana prezidenta - a zúčastnit setkání se dobrovolně museli i THP pracovníci. Jasně bylo všem řečeno, že pokud někdo projeví nějaký negativní názor, červené karty nebo dokonce vejce, tak sice je to jeho svobodná vůle, ale může si také svobodně hledat jinou práci... Scházeli prý jen mávátka!“ popsal Karel Volavý z Tišňova.

Prezident nedělá mrtvého brouka

Věc se stala tématem i na oficiální facebookové stránce Miloše Zemana. „Jsem rád, že duševních kastrátů s kartičkami je v Brně méně než v Praze,“ píše mu na zdi Robert Roberts. I z dalších příspěvků to vypadá, že jižní Morava tolik spadeno na hlavu státu nemá. „Pár zdegenerovaných křiklounů a zlodějů, již se snaží destabilizovat zemi a vytřískat z toho, co se dá, nejsou všichni občané téhle země! Jediné řešení k jejich převýchově vidím v zaslání povolávacího rozkazu na Ukrajinu, nebo někam, kde se tvrdě válčí, aby tito bezmozci pochopili, že ve válce budou přemýšlet pouze o tom, jak si zachránit holou řiť. Jsme s vámi a máte plnou podporu většiny normálně uvažujících obyvatel této zbídačené země,“ píše uživatel, nazvaný Anonymus, který vydatně publikoval i na dalších místech, kde se probíral prezident a výpady proti němu. „Ať se daří. A ty pablbové s kurvárny... Ať si mávají stranickýma knížkama v Praze až do rána i s tim jejich černoprdelním šéfem! Chacha,“ visí prezidentovi na Zdi pro změnu od Luboše Roldy.

Po kartách a tričku nezapomeňte na okno

Bez časového omezení v tuto chvíli běží další dlouhodobější akce. Jakub Pitron s dalšími účastníky například vyhlásil akci „Červená karta do oken“, která má navázat na happening ze 17. listopadu na Národní třídě. U události je již přihlášeno 1 400 účastníků. Smyslem je ukázat spojenectví proti krokům a reprezentaci prezidenta po celé republice. „Vylepte si na okno jednu A4 červenou kartu, aby byla zřetelně vidět. A pokud chcete, zapojte známé, kamarády, kolegy z práce. Všichni, kdo nesouhlasí s kroky Miloše Zemana: Kartu do oken!“ Akce začala tento týden a má pokračovat minimálně do konce roku.

Někteří lidé už ve všech akcích a jejich symbolice mají chaos. Přispívá k tomu i to, že jednotliví organizátoři leckdy navzájem sdílejí i akce druhých. Z půlnoci z pondělí na úterý je to patrné z příspěvku Vladimíra Bednáře, který k Pitronově události bezmocně napsal: „Za co vůbec dáváte konkrétně tu červenou kartu?“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…