Drsný vzkaz Okamurova poslance. V souvislosti s ministrem Hermanem psal o "chcípající bestii"

21.11.2017 17:48

Poslanec SPD Tomia Okamury Jiří Kobza na sociální síti Facebook ostře zaútočil na ministerstvo kultury, speciálně na končícího ministra Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Drsný vzkaz Okamurova poslance. V souvislosti s ministrem Hermanem psal o "chcípající bestii"
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Kobza

„Chcípající bestie Ministerstva kultury ještě naposledy kopla Pražany. Za minulého režimu bylo v Praze postaveno několik naprosto jedinečných budov, které postupně mizí, jako by současná věrchuška se všemi silami snažila smazat cokoliv, co se nehodí do její představy o minulém režimu, tvořené baráky a ostnatými dráty,“ napsal Kobza.

Narážel zřejmě na rozhodnutí Ministerstva kultury, podle kterého je možné zbourat soubor budov Transgas na Vinohradské třídě v Praze. O tom, že budovy mohou být zbourány, informovaly Hospodářské noviny. Z komplexu se nestane kulturní památka a brutalistní budovy mohou být smeteny z povrchu zemského. Mají tu vyrůst nové budovy.

Budova Transgasu přitom není jedinou stavbou, které bude škoda. Totéž lze podle poslance říci o stranickém hotelu Praha. Šlo prý o architektonický skvost československých architektů, kteří prý měli za minulého režimu takovou svobodu, jakou už jim nikdo další nedá. Tak to alespoň vidí Kobza.

A to je možná také důvod, proč Ministerstvo kultury rozhodlo o tom, že komplex Transgas nebude kulturní památkou.

„Je nemyslitelné, že by tvůrčí svoboda architektů za socialismu měla volné pole. Tak jak dlouho potrvá, než v Praze zůstanou jenom prefabrikované anonymní sklobetonové paláce a moderní Praha docela ztratí svoji jedinečnost? Doufám, že nové vedení Ministerstva kultury bude mít více pražský pohled na věc než sudetský oblíbenec Herman,“ uzavřel Kobza.

Poslanec Jiří Kobza doslova napsal:

Chcípající bestie ministerstva kultury ještě naposledy kopla Pražany. Za minulého režimu bylo v Praze postaveno několik naprosto jedinečných budov, které postupně mizí, jako by současná věrchuška všemi silami snažila smazat cokoliv, co se nehodí do její představy o minulém režimu, tvořeném baráky a ostnatými dráty.

Jednou z takových budov byl stranický hotel Praha, architektonicky naprosto jedinečný, který magistrát prodal soukromníkům, kteří jej postupně přeprodávali a vybydleli, až ten poslední jej zboural. Takovou svobodu, jako měli českoslovenští architekti tenkrát, už žádný investor svým architektům nedá. Účastnil jsem se v hotelu Praha mnoha recepcí a mohu říci, že byl opravdu postaven těmi nejlepšími a z toho nejlepšého, co ČSSR v té době měla k dispozici. Je mi ho upřímně líto.

Další takovou budovou je budova Transgasu na Vinohradské třídě, kdy ministerstvo kultury den před demisí stávající vlády zastavilo řízení o prohlášení této nádherné stavby za kulturní památku. Musím se opět ptát :PROČ? Domnívám se, že opět vadí ideologicky. Je nemyslitelné, že by tvůrčí svoboda architektů za socialismu měla volné pole. Tak jak dlouho potrvá, než v Praze zůstanou jenom prefabrikované anonymní sklobetonové paláce a moderní Praha docela ztratí svoji jedinečnost? Doufám, že nové vedení ministerstva kultury bude mít více pražský pohled na věc, než sudetský oblíbenec Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…