Ekonomka Markéta Šichtařová o chudobě a svobodě: Svět se prý pomátl

26.09.2017 21:11

Ekonomka Markéta Šichtařová poskytla rozhovor časopisu Marie Claire. Vysvětlila v něm mimo jiné, proč jsou Češi v porovnání se Západem tak chudí. Sdělila také, proč se jí zdá, že se svět divně pomátl.

Ekonomka Markéta Šichtařová o chudobě a svobodě: Svět se prý pomátl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Hned na úvod dáma prohlašuje, že obyvatelé České republiky jsou v porovnání se Západem relativně chudí. Prý za to můžeme poděkovat České národní bance a politikům, kteří si od devadesátých let vzali za úkol nalákat do naší vlasti takřka každou investiční pobídku. Stalo se tak, že jsme získali zahraniční investory dobré a investory horší. Šichtařová nechápe, proč jsme do České republiky lákali třeba gigant, jako je Amazon.  

„Vždyť to je ta nejhorší možná investice, která naši ekonomiku zakonzervovává na úrovni levné čínské montovny. Sklad sice vytvoří nějaká pracovní místa, ale jen dočasně, protože brzy bude plně robotizovaný. Zadruhé nepřinese vůbec žádné nové technologie. Jediné, co dokáže, je to, že lidem ze tří čtyř vesnic dá práci za velmi nízkou mzdu – tím nastaví úroveň mezd velmi nízko, takže každý, kdo v daném regionu bude podnikat, bude své zaměstnance logicky taky platit málo, jelikož nebude mít žádnou mzdovou konkurenci. A tak se do celé ekonomiky propisují nízké mzdy kvůli nevhodně zvoleným investicím,“ dala příklad ekonomka.

Chybu podle jejího názoru udělala i Česká národní banka, když uměle oslabovala kurz koruny.

Obula se také do ČSSD, která chce zavést daňovou progresi, a tím ještě více zatížit některé naše schopné spoluobčany, kteří si dokážou vydělat víc peněz, než je průměrná česká mzda. Tímto progresivním zdaněním ale jen tyto schopné lidi vyžene ze země. Na Západě si vydělají víc.

Ekonomická situace však není to jediné, co Šichtařovou trápí. Zdá se jí také, že se vytrácí svoboda.

„Svět se nějak divně v posledních letech pomátl. O těhotných ženách se začalo mluvit jako o ‚těhotných lidech‘, básničky ze slabikáře o maminkách jsou propírány jako genderově nekorektní, pro podnikatele už neplatí presumpce neviny, ale naopak je na ně nazíráno jako na potenciální zločince, kteří musejí u každé platby prostřednictvím EET dokazovat, že zločinci vlastně nejsou, kamery budeme mít brzy snad i v ložnicích… Nějak se mi nechce líbit, jaký obrat společnost vzala. Přála bych si, aby děti poznaly svět svobodnější,“ prohlásila ekonomka.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …