Film Příběh kmotra se možná premiéry nedočká. Rodina zavražděného Mrázka podává stížnost

13.10.2013 6:58

Nový český film Příběh kmotra měl původně závěrem října vejít do českých kin. Nyní mu ale hrozí, že bude zakázán. Na filmový štáb se totiž obrátil právní zástupce rodiny zavražděného podnikatele Františka Mrázka, jenž se stal předobrazem hlavního hrdiny filmové látky. Na skutečnost upozornil server iDnes.cz.

Film Příběh kmotra se možná premiéry nedočká. Rodina zavražděného Mrázka podává stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednu z hlavních rolí obsadil Ondřej Vetchý

Rodina Mrázka od tvůrců filmu požaduje, aby v jeho úvodu zdůraznili, že se jedná o fikci, nikoli realitu. „V opačném případě bude klient nucen učinit další právní kroky a žádat mimo jiné zákaz promítání, či odstranění fiktivních scén, spolu s finančním odškodněním," sdělil filmařům advokát rodiny Milan Hulík.

Dle jeho slov rodině vadí zejména to, že divák údajně může po zhlédnutí filmu nabýt pocit, že skutečný Mrázek nechal zabít třicet lidí. V souvislosti s těmito vraždami je ale ve filmu zmiňován filmový hrdina Vedral, nikoli Mrázek.

Producent: Snad je to bouře ve sklenici vody

„Ve spojení se slovy 'film podle skutečných událostí' je zcela bezpředmětné, zda je jméno hlavní osoby změněno či nikoli, neboť veřejnost postavu filmu vnímá jako skutečnou postavu a spojuje si ji se zesnulým (Mrázkem), kdy je takto film prezentován," dodal Hulík pro iDnes.cz.

Postoj rodiny překvapil producenta filmu Davida Raucha. „Ve filmu se striktně držíme toho, že všechny postavy mají smyšlená jména. Kmotr tam přece není jako skutečný Mrázek, ale jako neexistující Vedral," uvedl. Dopis nyní mají v rukou jeho právníci, kteří připravují odpověď. „Doufám, že to premiéru filmu neohrozí. Nechci nic předjímat, ale spíš to považuji za bouři ve sklenici vody," míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…