Hloupost, absurdita. Jako Kalouskova superhrubá mzda. Návrh Maláčové na přídavky dětem se dočkal výživné kritiky

21.03.2019 21:17

Publicista David Klimeš zhodnotil jeden z plánů vlády Andreje Babiše (ANO). Kabinet si prý vytkl za cíl konat dobro, jenže zjistil, že na to jaksi nemá dost peněz, takže se ono konání dobra pořádně zvrtlo. Tentokrát podle Klimeše přišla vláda s opravdu hloupým nápadem.

Hloupost, absurdita. Jako Kalouskova superhrubá mzda. Návrh Maláčové na přídavky dětem se dočkal výživné kritiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Není to tak dávno, co ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) slibovala, že se zvýší příspěvek na rodičovskou dovolenou, a to z celkových 220 tisíc korun na 300 tisíc. A aby toto navýšení prospělo co největšímu počtu spoluobčanů, měly peníze navíc získat všechny rodiny s dětmi od narození až po hranici čtyř let věku.

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Jenže ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová svou kolegyni z vlády upozornila, že na takto masivně pojatou podporu prorodinné politiky nemá dost peněz a slib daný občanům bude muset doznat značné redukce.

„Když chcete dělat dobro, ale nemáte na to peníze, dopadá to všelijak,“ poznamenal k tomu Klimeš v komentáři pro Český rozhlas. Dohodu ANO a ČSSD, že se zvýšení rodičovské dotkne jen dětí narozených od 1. ledna 2020, označil za absurdní počin sociálního inženýrství. „Tohle je tak hloupé, že se jeden opravdu nestačí divit,“ kroutil hlavou publicista.

Vláda podle jeho názoru doplácí na to, že se ANO a ČSSD předhánějí v tom, kdo dá voličům víc peněz. Kabinet např. rozhodl, že zvedne důchody o 900 korun, ale na děti narozené před 1. lednem 2020 už nezbude dost peněz. „Pokud chtěly ANO a ČSSD ukázat, jak jsou sociální, tak maximálně ukázaly, jak jsou asociální, a měly by přijít o podporu všech mladých rodin, které už malé dítě mají, ale podle vlády spadá takové dítě do levnější kategorie,“ nešetřil ostrými slovními náboji Klimeš.

Podobných absurdit existuje prý v historii českého státu dost a dost, protože podobně krátkozraké byly i předchozí vlády. Kabinety pak sahají k těm nejhorším kompromisům, na základě kterých sice dělají dobro, ale jen trochu. Nebo se toto dobro dotkne jen některých. Stačí si vzpomenout na  zavedení superhrubé mzdy, skrze kterou sice mělo na oko dojít ke snížení daní, ale ve skutečnosti k němu nedošlo.

Klimeš má za to, že čeští politici přicházejí s řadou nápadů, které ale nedokážou provázat s dalšími dávkami, a vybalancovat tak sociální systém jako celek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…