Ivan Bartoš chce sesazovat Okamuru z postu místopředsedy Sněmovny. Zaděláváme si prý na nového Baldu

21.06.2019 21:15

„Okamura prostě nikdy nedorostl rozměru jedné z nejvyšších ústavních funkcí v České republice,“ vyřkl v rozhovoru pro DVTV předseda hnutí STAN Vít Rakušan a mluvil tak k případu nenávistných komentářů, mířených na novinářku Českého rozhlasu na facebooku místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. Přidal se i pirátský předseda Ivan Bartoš a varoval, že „si zaděláváme na dalšího pana Baldu“: „Není v pořádku, že místopředseda Sněmovny nenávistné komentáře přímo vyvolává, když čtete reakce lidí, zaděláváme si na dalšího pana Baldu, lidi nevědí, že těmi výroky porušují zákon,“ tvrdí Bartoš.

Ivan Bartoš chce sesazovat Okamuru z postu místopředsedy Sněmovny. Zaděláváme si prý na nového Baldu
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Kdybyste byli poslanci, jak byste příští týden hlasovali o nedůvěře vlády?

hlasovalo: 28627 lidí
V reakci na případ, kdy byla na Litoměřicku znásilněna šestnáctiletá dívka mužem pocházejícím z Afriky, který v Německu zřejmě žádal o azyl, se na internetu strhla smršť komentářů v návaznosti na to, co se předvčírem místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda hnutí SPD Tomio Okamura obul do novinářky Českého rozhlasu. A příspěvky komentujících ve vyostřené diskusi na sociálních sítích se začala zabývat i policie, na což upozornil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Okamura se již dočkal výzvy k rezignaci od Miroslava Kalouska (TOP 09).

K nenávistným komentářům na facebooku Tomia Okamury se nyní rozhodli vyjádřit i další politici, mezi nimiž nechyběli předseda hnutí STAN Vít Rakušan, místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Na otázku, zda je dle Rakušana v pořádku, že „místopředseda Sněmovny poskytuje na svém facebooku místo pro nenávistné komentáře“, redaktorovi DVTV odpovídá: „V žádném případě to v pořádku není, já si myslím, že pan Okamura prostě nikdy nedorostl rozměru té funkce, té jedné z nejvyšších ústavních funkcí v České republice, prostě ve chvíli, ať uveřejní jakoukoli informaci a objeví se tam nenávistné komentáře tohoto typu, které veřejně vyzývají k násilí, já bych je skutečně označil za ‚kyberšikanu‘, tak on má být první, kdo vyzve právě tyto přispěvatele, aby okamžitě s tímto přestali, případně prostě tyto příspěvky smaže, protože ony jsou opravdu za hranou a mohly by být posuzovány i jako nějaká výzva k páchání násilné činnosti.“

Zde můžete zhlédnout celý rozhovor s politiky na téma nenávistných komentářů na profilu Tomia Okamury:

Co se týká dotazu, zda budou na Tomia Okamuru v tomto směru nějak z hnutí STAN apelovat, Rakušan řekl: „Já si myslím, že ten apel je rozhodně namístě.“ Podotkl též, že v návaznosti na to uveřejní určité příspěvky jako STAN a pokud bude příležitost, tak se k tomu vyjádří i na půdě Poslanecké sněmovny.

„My už jsme jednou hlasovali pro odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny, jeho přátelé ho podrželi napříč stranami, samozřejmě i hnutí ANO a podobně. My si prostě myslíme, že ten člověk v této funkci s takovýmito názory opravdu nemá co dělat,“ dodává Rakušan.

Jako další svůj názor sdělil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Podle mě není v pořádku, že místopředseda Sněmovny svými příspěvky a neověřenými věcmi, které zveřejňuje, tyto komentáře přímo vyvolává,“ podotkl Bartoš s tím, že si „zaděláváme na dalšího Baldu“. Lidé dle něj často nevědí, že porušují svým chováním zákony České republiky, dle něj se jedná o „komunikaci SPD jako celku“.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Tak vzhledem k tomu, že SPD dlouhodobě svými hlasy podporuje Andreje Babiše, kde je potřeba, domluva asi nepomůže, protože je to trvalá situace, je asi i těžko zvažovat nějaké kroky, které by třeba vedly k jeho odvolání, protože prostě tu (místo)předsednickou funkci má za tu loajalitu,“ vyjádřil se Bartoš k možnému apelu na Okamuru.

K tématu se rozhodl něco říci i místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar. Luzar zmínil pochyby, nakolik je Okamura schopný ovlivňovat tyto komentáře, měl by však dle něj zauvažovat, zda nemá problematické komentáře mazat. „Je otázka, jak pracujete s tím facebookem, to nejsem schopen posoudit,“ ujasňuje Luzar. Na Okamuru prý apelovat nebude, nýbrž apel namířil „na všechny, kteří používají facebook“, aby si více uvědomili, co na tuto sociální síť píšou a jak proti podobné situaci zasahovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …