Jandák a Troška hovoří o velké lži a zločinu. Odpůrci točny v Krumlově se dovolávali UNESCO, ale teď se ukázalo...

24.08.2014 11:39

Naprostý zlom nastal v přístupu UNESCO k otáčivému hledišti v Českém Krumlově. Zatímco před mnoha lety údajně komisaři žádali odstranění unikátního zařízení z barokní zámecké zahrady a hrozili kvůli tomu vyškrtnutím města ze seznamů světového kulturního dědictví, teď je vše jinak. Zástupci UNESCO byli o víkendu v Českém Krumlově a sdělili, že unikátní světové zařízení k zahradě zámku prostě patří. Jen je zapotřebí změnit vzhled.

Jandák a Troška hovoří o velké lži a zločinu. Odpůrci točny v Krumlově se dovolávali UNESCO, ale teď se ukázalo...
Foto: Archiv ZT
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

To vítají nejen herci Jihočeského divadla, ale také představitelé měst Český Krumlov, České Budějovice, Jihočeského kraje i Ministerstva kultury. Ale také exministr kultury a poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). A ten nešetří slovy kritiky:

„Tady se jen ukazuje, kdo tu lhal a snažil se manipulovat s veřejností. UNESCO nikdy točna nevadila. Oni jen žádali nápravu stavu, či to, aby hlediště lépe zapadlo do konceptu barokní zahrady. To, co tu léta někteří `chytří` z jistých zájmových skupin tvrdí, je prostě lež. Zástupci UNESCO si dobře uvědomují, co točna jako fenomén pro Krumlov znamená,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák.

Ten se jen snaží popohnat mocné, aby neusnuli na vavřínech a něco konečně začali dělat, jinak Krumlov o fenomén přijde.

„Točna má nájem od památkářů do konce příštího roku. Co bude dál? Teď se až teprve řeší prodloužení nájmu do roku 2020. Co se tu, sakra, dělalo těch uplynulých pět šest sedm let? Jenom se žvanilo a vymýšlelo. Já jsem za doby, kdy jsem byl ministrem, připravil se svým týmem návrh, aby byla točna na stávajícím místě, ale v nové podobě. Aby to bylo zařízení, které bude vidět jen tři měsíce v roce, kdy se hraje a pak bylo skryté pod povrchem. Ty plány, návrhy se kamsi `ztratily`, když jsem odešel z ministerstva. A teď někdo objevil Ameriku a řekl, že tohle je řešení. Musím se tomu smát,“ míní Jandák.

A také varuje, že UNESCO nebude věčně čekat, až se český úředník vzbudí a přesune jeden list papíru z jednoho okraje stolu na druhý.

„Pokud nehejbnou zadkem, můžeme o točnu přijít. A bude se další dva, tři, čtyři roky čekat, než se vypíše soutěž, seženou peníze a postaví se nové hlediště. Že by to byl snad něčí záměr? Tomu se mi věřit nechce, ale důležité je, že UNESCO jasně řeklo to, co říká většina z nás. A sice – otáčivé hlediště je v zahradě zámku přes padesát let. Vydělává, je magnetem pro miliony turistů a reprezentuje město. Tak proč ho rušit. Jen je třeba najít shodu,“ podotkl Jandák.

Na to navazuje vyjádření ministra kultury Daniela Hermana. „Nyní hledáme optimální cesty ke spojení obou fenoménů, tedy ochrany památkového dědictví a naplnění památky živým uměním. Na tom je naprostá shoda. Myslím si, že to je výrazný pokrok a to je velmi důležité,“ řekl ministr po návštěvě komisařek organizace z Paříže, na jejímž seznamu světového kulturního dědictví je historické centrum Krumlova zapsáno.

Také řada umělců je pro zachování točny, která je jediná svého druhu na světě. Dokonce režisér Zdeněk Troška, který zde režíroval představení Čarostřelec, říká, že by bylo obrovským nesmyslem, kdyby se točna kamkoli stěhovala.

„Byl by to zločin! Je to tu více než padesát let a dalších padesát let to bude sloužit, ať už v jakékoli podobě. Ale proč ničit, bourat, likvidovat něco, co funguje, vydělává a za čím jezdí lidé z celého světa. Navíc ta točna je dobře skryta už nyní a nehyzdí přímo zahradu ani nejbližší okolí zámku. Jinde ve světě by si považovali takového zařízení, jen u nás se najde pár hlupáků, kteří musí všechno kritizovat a `intelektuálsky` řešit, aby si snad pomohli k něčemu sami? Jiná možnost mě nenapadá. A doufám, že hlediště v Krumlově zůstane, protože je to opravdu světový fenomén,“ dodal Troška.

Podobného názoru jsou i další jeho kolegové, například režisér Jiří Menzel, nebo celá řada herců, kteří měli možnost před otáčivým hledištěm hostovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…