Kalousek je herecká hvězda, ale role bojovníka za Tibet už je moc, vysmáli se mu u Bakaly. A přišla ostrá reakce

30.03.2016 21:30

Petr Honzejk z Hospodářských novin v minutovém videu okomentoval počínání předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Nástupci Karla Schwarzenberga se to asi moc líbit nebude.

Kalousek je herecká hvězda, ale role bojovníka za Tibet už je moc, vysmáli se mu u Bakaly. A přišla ostrá reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

V druhý den návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze byla naplánována, řádně nahlášena a schválena demonstrace na Hradčanské náměstí v Praze. Na obhajobu lidských práv v Číně. V čele průvodu demonstrantů šli exministr životního prostředí Martin Bursík (LES) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Policie však celý průvod na demonstraci nepustila a odvolávala se na zvláštní opatření související s návštěvou čínského prezidenta v Praze.

Kalousek oponoval, že je poslanec a má tedy právo projít policejním zátarasem a vyjádřit svůj názor na porušování lidských práv v Číně a v okupovaném Tibetu. Ale Petr Honzejk si klade jednu důležitou otázku: Uvěří Kalouskovi vůbec někdo roli obhájce lidských práv?

„Tenhle celoživotní pragmatik nám bude tvrdit, že mu nic neleží na srdci více, než lidská práva v tisíce kilometrů vzdálené čínské provincii? To znělo napříč sociálními sítěmi. Něco na tom je. Říká se, že důvěryhodný herec musí umět důvěryhodně zahrát jakoukoli roli, ale tohle je asi moc i na takovou hvězdu, jakou je Miroslav Kalousek,“ poznamenal komentátor.

Kalousek s tibetskou vlajkou tak podle Honzejka jen znovu odhalil to, co je zjevné už delší dobu. Že totiž stoupenci prvního českého prezidenta Václava Havla postrádají autentického lídra minimálně od okamžiku, kdy čelo TOP 09 opustil Karel Schwarzenberg, čestný předseda této strany.

Tady nešlo o Čínu, ale o Českou republiku, oponuje Kalousek

Miroslav Kalousek se následně proti Honzejkově kritice ohradil na sociální síti Twitter. Zdůraznil, že mu v prvé řadě jde o svobodu v Česku a ta byla během návštěvy čínského prezidenta upozaděna. „Bolševizace společnosti a omezování práv v ČR mi leží na srdci hodně.To bylo včerejší téma, ne vztahy s Čínou,“ poznamenal předseda TOP 09.

O Honzejkově hodnocení si myslí pouze tolik, že se mu svým vystupováním nehodí do scénáře, který Honzejk předpokládá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…