Nejmenovaný profesor Ošťádal vzal zpět žalobu na prezidenta republiky

21.11.2017 16:28

Ústavní soud včera zamítl stížnost fyzika Ivana Ošťádala a Univerzity Karlovy, kteří poukazovali na údajnou nečinnost prezidenta Miloše Zemana, když nejmenoval Ošťádala profesorem. Nyní se objevila další navazující skutečnost, kterou byla potvrzena správnost postupu prezidenta republiky při rozhodování o nejmenování docenta Ošťádala profesorem, a to sice dnešní zpětvzetí žaloby Ivana Ošťádala na prezidenta republiky na ochranu před jeho údajným nezákonným zásahem do práv jmenovaného.

Nejmenovaný profesor Ošťádal vzal zpět žalobu na prezidenta republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

„Jednoduše řečeno, tři uchazeči o jmenování profesorem podali na prezidenta republiky nesprávně žalobu proti jeho nečinnosti z důvodu, že nerozhodl o jejich jmenování profesory, když toto své rozhodnutí je nejmenovat prezident republiky učinil již v roce 2015 po doručení návrhu na jmenování celkem 45 profesorů a potvrdil je písemně k rukám ministryně školství, jakožto předkladatele návrhu. Doc. Eichler a VŠE si správně situaci vyhodnotili a žalobu vzali zpět, kdežto doc. Ošťádal a doc. Fajt zahltili prezidenta republiky dalšími žalobami, které se vzájemně vylučují. Jedná se o žaloby proti nečinnosti (prezident republiky prokazatelně řádně a včas činil, když rozhodl o jejich nejmenování), žaloby proti rozhodnutí (které nelze projednat, neboť byly podány pozdě) a konečně žaloby na ochranu proti nezákonnému zásahu (tzv. zásahové, tedy že prezident republiky neměl své rozhodnutí doručit, když toto rozhodnutí bylo řádně doručeno ministryni školství a tedy případnou žalovanou by mohla být jen ona a v mezidobí soudní cestou toto rozhodnutí bylo doručeno i společnému právnímu zástupci žalobců a Univerzity Karlovy). Tyto skutečnosti všechny v zásadě včera potvrdilo plénum Ústavního soudu a je tedy zřejmé, že v důsledků okolností výlučně na straně žalobců a Univerzity Karlovy jsou tyto žaloby nedůvodné, případně neprojednatelné, což již v minulosti konstatovala soustava správních soudů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz prezidentský advokát Marek Nespala.
 
Advokát Marek Nespala v této skutečnosti také poukazuje na to, že se nejednalo o první pokus oslabit prezidentské pravomoci a dodává, že včerejší rozhodnutí Ústavního soudu by mělo vyvracet tendence o znevěrohodňování prezidenta.
 
„Jedná se o zásadní skutečnosti, vztahující se k hlavě státu a podstaty úřadu prezidenta republiky vůbec, kdy již v minulosti byl prezident republiky podroben podobným atakům směřujícím k oslabení jeho pravomocí (cca od roku 2003), což lze vnímat veskrze jako útok na svrchovanost České republiky, neboť jak známo, že stát je suverénní právě tak, jak je suverénní jeho hlava. Zejména včerejší Nález pléna Ústavního soudu tak zásadním způsobem vyvrací tendence ke zlehčování a znevěrohodňování hlavy státu, když prezidentu republiky bylo dáno za pravdu nejvyšším soudním orgánem v zemi (a navíc v plénu),“ dodal Nespala. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…