Nesouhlasíš s názorem NATO? Jsi agent Moskvy. Jak za komunismu. Tvář listopadu 1989 Čarnogurský brání Rusa, kterého vyhostili Poláci

11.11.2014 10:42

Někdejší místopředseda československé vlády, pozdější mnohonásobný slovenský ministr a v současnosti advokát Ján Čárnogurský prezentoval na svém Facebooku status, kterému by, pokud by to bylo možné, prý přiřadil titulek „Bojí se pravdy“.

Nesouhlasíš s názorem NATO? Jsi agent Moskvy. Jak za komunismu. Tvář listopadu 1989 Čarnogurský brání Rusa, kterého vyhostili Poláci
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Ján Čarnogurský, bývalý slovenský premiér

Těmi, kdo se bojí, jsou prý odpůrci Ruska, kteří dnes nejsou schopni akceptovat ani rozumné argumenty v jeho prospěch. Čárnogurský dal za příklad osud Leonida Sviridova. Ruský novinář, sídlící ve Varšavě, byl uznáván v celém teritoriu střední Evropy, v Polsku jej dokonce zvali do televizních debat. Jeho pohled byl odlišný od pohledu polských novinářů, ale přesto si svými podloženými názory vydobil slušné renomé.

Nyní mu polské úřady zrušily novinářskou akreditaci a teď se řeší jeho vypovězení z Polska. Jako důvod bylo uvedeno (jedinými polskými novinami, které vůbec považovaly za nutné nějaké vysvětlení uvést), že jej polská tajná služba považuje za ruského „vlivového agenta“. „Je to absurdní. Když novinář napíše nebo vysloví svůj názor, který se odlišuje od oficiálního názoru naťácké země, hned je agentem Moskvy. Tak to bylo za komunismu, jen s opačným azimutem,“ dodává Čárnogurský, před rokem 1989 známý disident.

Kromě toho je také držitelem vysokého polského státního vyznamenání, což jej prý nutí ještě více protestovat proti odebrání akreditace ruskému novináři. Pravda se podle něj nejlépe odhalí v zápase různých pohledů, a zde se polské úřady pohledu novináře Sviridova očividně bojí.

Kromě toho se Čárnogurský na svém blogu vrátil k projevu Vladimira Putina před Valdajským klubem. Připomněl, že ruský prezident tam rázně obvinil USA z porušování mezinárodního práva a povyšování vlastních zájmů nad ostatní. Zmínil, že Západ v roce 1990 sliboval Michailu Gorbačovovi, že se NATO nerozšíří na východ.

„Američané porušují mezinárodní právo, když bombardují státy a vedou války bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Takto bombardovali Jugoslávii v roce 1999, začali útok na Irák v roce 2003, zamíchali se do občanské války v Libyi roku 2011,“ vypočítává slovenský politik. Když nyní něco podobného udělalo Rusko na Krymu, křičí USA a Evropa o porušování mezinárodního práva.

Celý komentář ZDE.

Spojené státy podle něj navíc šíří svou záměrnou nebo nekvalifikovanou politikou ve světě chaos. Například po dobytí Iráku v roce 2003 propustili z armády množství důstojníků, kteří dnes velí vojskům Islámského státu.

Čármogurský připomíná slova Vladimira Putina před Valdajským klubem, že Rusko už nebude respektovat takové jednostranné kroky USA, a při té příležitosti připomněl, že Rusko je stále atomovou velmocí. Kromě toho je prý faktem, že země BRICS se rozvíjejí dynamičtěji než zapadní země.

Co přesně napsal Ján Čarnogurský na Facebook?

Keby mali statusy na FB nadpisy, teraz by som použil nadpis: Boja sa pravdy.
Začína to v Poľsku. Vo Varšave pôsobí ruský novinár Leonid Sviridov. Pre viaceré ruské médiá vrátane oficiálnej agentúry RIA Novosti zabezpečuje spravodajstvo o Poľsku, Česku a Slovensku. V poľskej mediálnej obci sa stal uznávaným kolegom a pozývajú ho aj na diskusie do poľskej televízie o aktuálnych zahraničnopolitických udalostiach. Samozrejme, že prezentuje pohľad na udalosti odlišný od oficiálneho poľského a pravdepodobne dosť zhodný s oficiálnym ruským pohľadom. Keby jeho názory neboli vecne a logicky podopreté, asi by ho poľskí moderátori do ďalších besied nepozývali. Ale oni ho pozývali. Pred pár dňami mu poľské úrady zrušili akreditáciu a čaká rozhodnutie, či ho nevypovedajú z Poľska. Odôvodnenie sa objavilo len v akýchsi poľských novinách, že Leonida Sviridova poľská tajná služba považuje za ruského vplyvového agenta. Absurdné. Ak novinár napíše alebo vysloví v médiách svoj názor, ktorý sa odlišuje od oficiálneho názoru naťáckej krajiny, je vplyvovým agentom Moskvy. Takto to bolo za komunizmu s opačným azimutom.
Som nositeľom vysokého poľského štátneho vyznamenania, s podpisom prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý zahynul pri katastrofe v Smolensku. Tým viac cítim ako svoju povinnosť kritizovať rozhodnutie poľských úradov vo veci Leonida Sviridova. Predsa pravda sa najlepšie odhalí v zápase rôznorodých pohľadov. Prečo sa poľské úrady tak boja komentárov Leonida Sviridova. Leonida Sviridova som spoznal ako advokát. Zastupoval som ho v súdnom spore proti čekým novinám. Spor sme ukončili zmierom. S postupom poľských úradov sa však nemožno zmieriť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…