Nevěřila v nebezpečnost covidu, pak skončila její dvouletá dcera v nemocnici. Známá herečka procitla

30.03.2021 15:59

Covid neovlivňuje jen dospělé a hlavně seniory. Koronavirus může ve vzácných případech zasáhnout i děti a způsobit zánětlivý multisystémový syndrom. Dle reportáže ČT jím trpěla i dcera herečky Hornáčkové, známé ze seriálu Ulice. „Myslela jsem si, že děti to přežijí, že jsou jen bezpříznakoví přenašeči a že to je vlastně v pohodě. To si teď... nevím, jestli vyčítám, ale už si to prostě nemyslím,“ řekla. A za postižené děti se zasazuje i Ilona Csáková.

Nevěřila v nebezpečnost covidu, pak skončila její dvouletá dcera v nemocnici. Známá herečka procitla
Foto: Repro ČT
Popisek: Herečka Henrieta Hornáčková

V souvislosti s covidem se také řeší otázka, zda ovlivňuje děti, případně zda jsou ti nejmenší přenašeči viru a hlavně, zda by děti měly dostat vakcínu. K této otázce mají co říci i umělci. „Myslím si, že starší ročníky, ty, co jsou v nebezpečí, by se očkovat měly, tedy ti, co chtějí. Myslím, že třeba u dětí je to úplná hloupost. A pokud jde o mě, já se určitě očkovat nenechám. A pokud přijde ten novičok z Ruska, myslím tedy Sputnik, tak už vůbec ne,“ říká Jan Dolanský, herec, který v současnosti točí další díly seriálu Slunečná dle Super.cz.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí
Nicméně, dle reportáže České televize není covid zcela bezpečný ani pro děti. Existuje takzvaný PIMS - zánětlivý multisystémový syndrom dětí. V reportáži ho popsala herečka Henrieta Hornáčková, u jejíž dcery se tento syndrom projevil. Když měli v rodině covid, dvouletá dcera měla lehké příznaky. „Myslela jsem si, že děti to přežijí, že jsou jen bezpříznakoví přenašeči a že to je vlastně v pohodě. To si teď... nevím, jestli vyčítám, ale už si to prostě nemyslím,“ uvedla herečka ve vysílání. 6 týdnů po onemocnění měla dcera teplotu 39 stupňů a její matka si vzpomněla na příspěvek o PIMS, ale nepřipouštěla si, že se zrovna jí toto týkalo.

Ovšem po dvou dnech, kdy se nedařilo horečky srazit, vyhledala lékařskou pomoc v nemocnici. A PIMS byl potvrzen. Příznaky byly zarudlé rty a spojivky a vyrážka na dlani. Hrozilo prý selhávání orgánů. „Horečka vystoupala na 41,1, byla celá fialová atd. Ale pak se stav postupně začal zlepšovat,“ uvedla Hornáčková a po týdnu již byla dcera z nemocnice venku. Dle Hornáčkové má dcera lehké následky na srdci a bude kvůli tomu muset zůstat v kontaktu s lékaři. V Ostravské fakultní nemocnici je dle ČT sledováno 17 dětí s PIMS.

„Důležitá věc je sledovat imunitu, srdeční funkci, srdeční činnost, mělo by tam do toho být i sledování plicní. Šest až dvanáct měsíců je minimum, pak se uvidí,“ říká primář pediatrického oddělení Tomáš Zaoral s tím, že srdce plánují sledovat ještě déle. Dle dalšího lékaře může PIMS vést ke krevním sraženinám. Nicméně, dcera herečky je podle vyšetření v pořádku.

„Mým záměrem reportáže pro ČT1 bylo upozornit rodiče na PIMS, vzácný zánětlivý (postcovidový) multisystémový syndrom dětí. Onemocnění Covidem-19 může mít pro ně fatální následky. Děti nejsou pouze bezpříznakoví prenašeči. Chraňte, hlídejte a opatrujte své děti!“ poděkovala Hornáčková reportérce Denise Kotkové, že reportáž natočila.

Za děti se také zasazuje zpěvačka Ilona Csáková, konkrétně za Mateřské centrum Klubíčko. „Kde se potkávají hendikepované a zdravé děti od nejútlejšího věku. Je to místo, kde se sdílí dětská radost. Teď hrozí, že ji vystřídá smutek. Naše fungování je závislé na grantech, které jsme v letošním roce bohužel nedostali. Když každý přispějeme stokorunou a bude nás co nejvíce, tak to dáme!“ apelují autoři sbírky na mateřské centrum z Litvínova.

„Co všechno musí být zničeno?“ ptala se řečnicky Csáková a dodala, že kdo má srdce na správném místě, tak pomůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…