Okamura otevřeně promluvil o svém postoji k Babišovi. Uznal, že...

21.11.2018 12:33

Lídr SPD Tomio Okamura se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil k aktuální vládní krizi a k postoji svého hnutí.

Okamura otevřeně promluvil o svém postoji k Babišovi. Uznal, že...
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

„Celkem rozumím nechuti podporovat vládu ANO s ČSSD, když vás premiér obešel při sestavování vlády a zároveň, když je ČSSD v takovém stavu, v jakém je, a ještě s takovými lidmi. Ale nemyslíte si, že zúčastnit se tiskové konference po boku předsedů stran, které se neštítí absolutně ničeho (a už to mnohokrát ukázali a teď to ukazují znova a je to ještě horší), vás i vaši stranu poškodí? Mně z toho moc dobře nebylo a mnohým jiným určitě také ne. Ti, kteří vás nazývají extremistickou stranou, odmítají s vámi jednat, ty teď podporujete. Sám jste na tiskové konferenci řekl, že mediální hon znáte a víte, jak to funguje. Kam tedy směřuje SPD v této kauze?“ ptá se čtenář. 

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

„SPD má jediný hlavní cíl – prosadit programové priority – z našeho pohledu by je mohla prosazovat vláda z lidí, kteří budou mít obecnou důvěru veřejnosti,“ odvětil velmi zostra Okamura. 

Následně, když se jej další čtenář zeptal, proč se strana připojila k odporné štvanici, tak toto Okamura odmítl. „K odporné štvanici jsme se nijak nepřipojili – pouze jsme konstatovali náš neměnný postoj, že stávající vláda nemá a nebude mít naši důvěru,“ poznamenal. 

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

Uznal také, že to nebylo to správné místo na vyjádření postoje. „Bezesporu to nebylo správné místo, ale byla to tiskovka po schůzce předsedů opozičních stran, které jsme se také účastnili – aniž bychom jakkoli sdíleli názory ostatních  s výjimkou jediného – toho, co bylo i tématem schůzky, že současná vláda nemá naši důvěru,“ poznamenal.

„Určitě nejsme na jedné lodi s kalouskovic blokem. Od počátku jsme říkali a říkáme dodnes, že do vlády s panem Babišem SPD nevstoupí – alespoň do té doby, dokud ho soud nezbaví obvinění,“ zopakoval pak také jasně Okamura. „Na druhou stranu jsme vždy říkali a stále říkáme, že vláda pracovat musí a výměnou za prosazení programových priorit ve prospěch občanů jsme ochotni tolerovat vládu, v níž sami nebudeme, ale budou tam důvěryhodní lidé,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…