Polčák: Že netrefím na eurotoaletu? Tak se dívejte. Beru si tam toto čtení o Babišovi

15.09.2014 17:41

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) údajně lže, jako když tiskne. Tvrdí to europoslanec za STAN a TOP 09 Stanislav Polčák. Ohradil se tak proti kritice, kterou schytal od vicepremiéra v sobotním rozhovoru pro deník Právo. Týkala se nové české eurokomisařky Věry Jourové. Polčák si také rýpl do Babiše v souvislosti s výrokem o toaletách v Evropském parlamentu.

Polčák: Že netrefím na eurotoaletu? Tak se dívejte. Beru si tam toto čtení o Babišovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Jourová dostane v Evropské komisi na starost portfolio justice, spotřebitele a rovnost pohlaví. Polčák tvrdí, že to není dramatický neúspěch. Prý se jedná o středně významný rezort, ve kterém se dá mnohé udělat.

„Nicméně vytyčený cíl - ekonomické portfolio - ČR nezískala, což je z pohledu deklarované mety nesporný diplomatický neúspěch Sobotkovy vlády,“ dodal europoslanec.

  • Kompletní prohlášení Stanislava Polčáka ZDE

Pokud by o portfoliu vyjednával Babiš, nedostali bychom ani justici. V EU nemá dobré jméno

Pokud by prý o věci vyjednával Andrej Babiš, nedostalo by Česko ani portfolio justice. Český vicepremiér má prý v Evropské unii velmi špatné jméno.

„Ostatně už na jaře byl kvůli svému zjevnému střetu zájmů kritizován tehdy končícími europoslanci. Od té doby se situace zjevně nezměnila a také pro nově zvolené europoslance je Babišovo jméno na černé listině. Osobně jsem čelil dotazům několika kolegů, jak moc je česká adeptka zapletena do jeho sítě střetu zájmů. Z těchto důvodů oceňuji prozíravost premiéra Sobotky, který ministra financí k vyjednávání nepustil. Bylo by to pro naši zemi opravdové fiasko,“ míní Polčák.

Polčák odmítá nařčení od Babiše, že by svými výroky srážel šance Věry Jourové. „Naopak jsem inicioval dopis vedení české národní delegace v Evropské lidové straně panu předsedovi Junckerovi, který je představitelem právě této frakce, o naší podpoře české zástupkyni,“ uvedl.

Že netrefím na eurotoaletu? Tak se dívejte. Beru si tam humorné čtení o Babišovi 

Europoslanec prý opakovaně vyjadřoval podporu Jourové. Nabídl jí také pomoc z pozice místopředsedy regionálního výboru Evropského parlamentu.

Polčák ke svému vyjádření přiložil fotografii eurotoalety, u které je vyfocený s knihou 13. komnaty Andreje Babiše. „Snad pana Babiše potěší. Beru si tam s sebou vždy nějaké oddechové či humorné čtivo,“ rýpl si do ministra financí.

Babiš pro Právo: Polčák nemá probém se přese mě navážet do české vlády

„A je komické, jak někteří naši europoslanci, teď mám na mysli pana Polčáka za TOP 09, který sice v Bruselu ani netrefí na záchod, nemá problém se jako zástupce ČR navážet přese mě do české vlády, místo, aby svoji zemi podržel. V tom je jeho nízkost," odpověděl Andrej Babiš deníku Právo na otázku, zda se neobává, že se poslanci EU budou při grilování Jourové ptát na Babiše a jeho obchodní zájmy a možný střet zájmů. A na to právě Polčák výše reaguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…