Předseda důchodové komise: Lidé by si měli spořit dlouho a ne málo

21.05.2015 19:09

Předseda odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček byl hostem čtvrtečního Interview ČT24. Vysvětloval, proč doporučili zrušení druhého důchodového pilíře a naopak proč doporučili jiná kladná opatření, která našemu důchodovému systému pomohou. Mezi nimi je i povinnost zaměstnavatelů přispívat na penze lidem, kteří vykonávají těžká povolání.

Předseda důchodové komise: Lidé by si měli spořit dlouho a ne málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Potůček

„Kdybychom si nebyli jisti, že je to, co připravujeme, pro lidi lepší než to, co platí teď, tak bychom do toho nešli,“ konstatoval hned na úvod. Komise rozhodla, že bude zrušen druhý důchodový pilíř a lidé, kteří do něj vstoupili, dostanou své peníze zpět. Mohou je buď vrátit do prvního pilíře, přesunout do třetího dobrovolného, nebo je dostanou na ruku a mohou s těmi prostředky udělat, co chtějí.

Druhý pilíř byl podle Potůčka zrušen ze dvou důvodů, zaprvé na něm nebyla široká politická shoda a zadruhé s podobou druhého pilíře nakonec nesouhlasili ani ti, kteří s jeho zavedením radili. Potůček tím narážel na tzv. NERV. Zásadní u reformy je, aby si lidé spořili na stáří relativně dlouho, v řádu desítek let, a nikoli v řádu stovek, ale v řádu tisícikorun.

Potůčkova komise vládě navrhla, aby svým dětem mohli na důchod přispívat už rodiče. A pokud rodiče nevydělávají tolik, aby si to mohli dovolit. Lidé pečující o děti by se tak mohli dočkat např. úlev na sociálním pojištění, jestliže budou vychovávat jedno, dvě, tři nebo čtyři děti. Další věc je, jak se k započatému spoření postaví samo dítě, až dospěje. „Cítím, že se většina členů naší komise přiklání k tomu, aby bylo možné alespoň část naspořených prostředků v osmnácti letech věku občana vložit do toho, co je pro něj důležité – vzdělání, bydlení a pod.“ podotkl.

Potůček se také domnívá, že pracovníci v náročných profesích, jako je např. hornictví, mají dostat za povinnost přispívat svým zaměstnancům na penzi. Mile ho přitom překvapuje, že s tím řada zaměstnavatelů souhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…