Prezident Zeman po audienci u britské královny: Mluvili jsme hlavně o Češích v Británii po brexitu. Nakonec zavtipkoval o příštím britském premiérovi

16.06.2017 15:34

Prezident Miloš Zeman se setkal s britskou královnou Alžbětou II., která jej přijala na krátkou audienci. Do Buckinghamského paláce ho doprovodily manželka Ivana a dcera Kateřina. Po tomto setkání Zeman předstoupil před novináře. Následovat bude ještě setkání s válečnými veterány a s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

Prezident Zeman po audienci u britské královny: Mluvili jsme hlavně o Češích v Británii po brexitu. Nakonec zavtipkoval o příštím britském premiérovi
Foto: PL.CZ
Popisek: Setkání prezidenta Zemana s královnou Alžbětou II.

„S Jejím Veličenstvem jsem se sice viděl potřetí, ale předchozí dvě setkání byla krátká. Jedno před dvaceti lety, když byla královna v Praze, a podruhé, když jsme se zúčastnili společného oběda při výročí Normandie,“ řekl úvodem Zeman.

Celé setkání se podle něj odehrálo ve stínu tragické události, požáru vysokého domu, který se stal nedávno v Londýně. „Královna mně říkala, že se právě vrátila z prohlídky tohoto domu,“ podotkl.  

„Téma, o kterém jsme především mluvili, byl osud českých občanů ve Velké Británii. Odhady tohoto počtu jsou značně různorodé, mezi 50 až 100 tisíci, ale každý politik musí vyjádřit zájem o to, aby zde naši občané mohli pracovat i studovat a nebyli diskriminováni proti situaci, kdy Británie byla členem EU,“ poznamenal Zeman.

„Ten problém, o němž nechce ještě někdo mluvit, je, jestli bude tvrdý nebo měkký brexit. O něco pravděpodobnější je po volbách varianta, že bude měkčí. Dává se tak šance na vlídnější zacházení s českými občany, kteří žijou ve Velké Británii,“ podotkl.

Zeman dnes také vyznamená šest veteránů, z nichž jedna žena je starší sta let. „Říkal jsem královně, že i ona působila jako řidička, královna byla také řidičkou, je to zajímavá souhra náhod. Požádala mě, abych jim popřál štěstí, zdraví a dlouhá léta,“ poznamenal prezident s tím, že nejde o odměnu za utrpení. „Vyznamenání se dává za práci pro svoji zemi, snažme se toto odišit,“ řekl.

V Británii se prezident setká také s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Zeman naznačil, že to může být příští premiér. 
 
„Královna se setkala s deseti svými premiéry, první byl můj oblíbenec Winston Churchill, a já jsem jí říkal, nevím, nevím, jestli náhodou nejedu na schůzku s 11. premiérem. Opět jsem se tedy vměšoval do vnitřních záležitostí země, kterou jsem momentálně navštívil. Borise Johnsona to možná potěší. Jestli to potěší premiérku Theresu Mayovou, o tom si nejsem jistý,“ usmíval se prezident. 
 
Johnsonovi chce Zeman připomenout jedno nepříjemné téma. „V Británii byl nedávno zavražděn český občan, ale mladík, který ho zavraždil, byl osvobozen. V Praze by se přece jen asi nestalo, aby vás osvobodili, když někoho zabijete na ulici. Česká justice si zaslouží velkou kritiku, ale takhle hluboko ještě neklesla,“ zlobila se česká hlava státu.

A jak se prezdent na setkání s Jejím Veličenstvem chystal? „Chystal jsem se tak, že mně žena dala manžetové knoflíčky místo obyčejné košile. Samozřejmě si vážím této audience, která je poskytována málokdy a chápu to jako důkaz britsko-českých vztahů,“ poznamenal.

Závěrem pak řekl, že se královny rozhodně nezeptal na to, jaký recept má na dožití tak vysokého věku. Zeman o tom hovořil na setkání s občany, nyní podotkl, že šlo jen o bonmot, který někteří novináři nepochopili. Audience podle něj trvala půl hodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…