Rozpadá se další koalice s Piráty. A je kolem toho veselo, dokonce se natruc vypínají městské kamery

13.08.2019 21:54

V Jablonci nad Nisou během pondělí nefungovala polovina kamerového systému, který využívá městská policie. V úterý dopoledne pak byl mimo provoz dokonce celý systém. Nešlo však o závadu, nýbrž o jednání samotného primátora Jablonce Milana Kroupy (ANO), jenž kamery takto v posledních dnech demonstrativně vypínal a zase zapínal, aby dal v souvislosti se sporem o zaplacení provozu kamer najevo, že jeho firma GREPA Networks kamerový systém Jablonce zcela ovládá. O případu informovaly Právo a server Novinky.cz. Kvůli případu nyní ve městě hrozí rozpad vládnoucí koalice ANO s Piráty a Společně pro Jablonec.

Rozpadá se další koalice s  Piráty. A je kolem toho veselo, dokonce se natruc vypínají městské  kamery
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO)

Anketa

Podpořili byste zrušení Senátu?

95%
5%
hlasovalo: 13028 lidí
Kroupa chtěl svým jednáním docílit, že jeho firma zcela ovládá městský kamerový systém a že se s ní tudíž radnice ve sporech musí dohodnout. „Moji koaliční partneři tvrdili, že moje firma Grepa nemá městský kamerový systém ve svých rukách. Tudíž došlo k tomu, že jsem půl kamerového systému vypnul. Když pochybovali, že zbylou půlku neovládám, tak jsem ji vypnul také,“ uvedl ke svému motivu Kroupa.

Ve střetu zájmů primátora a jednatele své firmy je již od svého zvolení na radnici vloni v listopadu. V projevu na ustavujícím zastupitelstvu slíbil, že se svého podnikání zcela vzdá, ale za více než osm měsíců s tím nic neudělal. Nyní se Kroupa hájí tím, že to „všichni vědí“: „Já samozřejmě jsem ve střetu zájmů, ale všichni to vědí.“

Na Facebooku Kroupa referoval, že o celé události dopředu informoval městskou i státní policii. „Bezpečnost ve městě je pro mě jako primátora i člověka, který v Jablonci žije celý život, má tady rodinu a přátele, stále prioritou. Nedopustil bych, aby se kvůli politickým sporům a neschopnosti společnosti Grepa a bývalého vedení města uzavřít smlouvu, dostali obyvatelé a návštěvníci Jablonce do nesnází. Městská i státní policie byly informovány o tom, co se děje, a také na to patřičně zareagovaly. Město bylo celou dobu, tzn. týden a pár hodin, pod kontrolou,“ napsal.

„Chtěl jsem, aby si současné vedení města po dlouhých debatách konečně uvědomilo (nejen já), že je potřeba bezodkladně vyřešit, jak bude do budoucna městský kamerový systém fungovat. Je mi jedno, jestli to bude ve spolupráci se společností Grepa, která za své služby pro město roky nedostává zaplaceno, nebo s nějakou jinou firmou,“ dodává Kroupa, který se v pozici jednatele společnosti GREPA Networks domáhá zaplacení 2,6 milionu korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích v souvislosti s budováním metropolitní sítě.

Právě kvůli střetu zájmů primátora nyní Jablonec čelí hrozbě rozpadu vládnoucí koalice ANO s Piráty a Společně pro Jablonec

O obou Kroupových návrzích budou jablonečtí zastupitelé jednat na mimořádném zasedání ve čtvrtek. Koaliční partneři dnes však předběžně novinářům řekli, že návrhy rozhodně nepodpoří. Podle náměstka Jakuba Chuchlíka (Piráti) město nemá smlouvu s primátorovou firmou, provoz a servis sítě zajišťuje společnost TELMO, která ji od roku 2009 za přispění dotací budovala. Koaliční partneři si nechali zpracovat nezávislý posudek sítě, výsledek ale zatím nemají.

„Město si nikdy nic takového neobjednalo, podle veškerých dokumentů má k dispozici bezdrátový systém, a tak nevzniká nárok na toto plnění. Není ani nikde zasmluvněno, že bychom si tuto službu u firmy Grepa objednali,“ řekl dnes ČTK Chuchlík.

„Je zcela nepochybné, že jsem ve střetu zájmů, ale to je věc, kterou jsem deklaroval už při vzniku koalice a všichni to věděli,“ reagoval na koaliční partnery Kroupa. Od začátku podle něj také bylo jasné, že úhradu za provoz kamerového systému bude třeba vypořádat. O úhradu totiž firma požádala ještě před koncem minulého volebního období.

Podle Kroupy dokládají smluvní vztah města s jeho firmou Grepa dvě objednávky.

V čele druhého největšího města v Libereckém kraji stojí od loňského listopadu koalice, na níž se ANO, které skončilo jako druhé, dohodlo s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec, Michael Vraný. Koalice má 17 mandátů ze 30 v zastupitelstvu. Vítězná ODS, jež vládla v minulém období, skončila v opozici. V tuto chvíli podle Chuchlíka reálně hrozí, že spor o relativně malou částku z miliardového rozpočtu města může znamenat rozpad koalice, která se dosud na většině věcí dokázala dohodnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…