Rusko je silnější, než si myslíte. Západ je jen hejno států, kterým ujel vlak, píše politolog Karaganov v britských novinách

15.09.2014 15:03

Ruský politolog, ekonom a bývalý poradce ruských prezidentů Jelcina a Putina Sergej Karaganov se ve svém včerejším článku publikovaném v britském deníku Financial Times zamýšlí nad budoucností vztahů mezi Západem a Ruskem.

Rusko je silnější, než si myslíte. Západ je jen hejno států, kterým ujel vlak, píše politolog Karaganov v britských novinách
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Alexandra Tomského (+ 2. část), Romana Šmuclera, Josefa Mlejnka, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9.), Jiřího Pospíšila, Pavla Žáčka, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové, Karla SchwarzenbergaAlexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava Šebka, Hynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.), Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Peheho (30. 7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka či Džamily Stehlíkové.

„Společný evropský dům“ - tak viděl prezident Michail Gorbačov budoucí Evropu před pětadvaceti lety. „Tehdejší americký prezident George Bush zase mluvil o spojené a svobodné Evropě. Jak ovšem ukazuje roztržka nad Ukrajinou, Rusko a Západ dnes opět stojí proti sobě. Příměří podepsané 5. září dává oběma stranám šanci překonat své vlastní iluze. Pokud se jim to nepodaří, můžeme být svědky přímé vojenské konfrontace," upozorňuje Karaganov.

„Zdá se, že západní vůdci skutečně věří propagandě, kterou hlásají. Naznačují, že Ukrajina se mohla v náruči Západu stát již dávno demokratickou a prosperující zemí. Možná mohla, kdyby čekala dvacet let a mohla se přitom spoléhat na energetickou podporu Ruska. Na Západě jsou přesvědčeni, že Moskva hodlá zemi vyhladovět a způsobit jí tu největší bolest. Těmito a podobnými argumenty zdůvodňují nutnost sankcí a oživení vojenské síly NATO. Tato strategie je však od začátku mylná a je založena na nesprávných propočtech. Rusové sledují něco mnohem důležitějšího: Bojují proti rozšiřování sféry vlivu Západu na území, jež jsou dle jejich mínění životně důležitá pro budoucnost Ruska," poukazuje Karaganov na nepochopení Západu. 

„Rusko je rovněž mnohem silnější a Západ mnohem slabší, než se tito špatní stratégové z Washingtonu a Bruselu domnívají. Rusko nečelí žádné seběvědomé alianci, jež vyhrála studenou válku. Ale pouze bezcílnému hejnu států sužovaných ekonomickou nestabilitou a pronásledovanou ztrátou morálního přesvědčení o svém konání. Spojené státy a jejich spojenci sice stále drží otěže ve svých rukách, ale na začátku tohoto století, které bude patřit Asii, si nechali ujet vlak. Globalizace se stala velkým úspěchem Západu. Nyní se jej však snaží prostřednictvím sankcí zničit. Mylně vše navíc západní vůdcové vydávají za nástroj sebeobrany," kritizuje Karaganov.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Těmito sankcemi sice budou obyčejní Rusové trpět, ale zároveň probouzejí naši zemi ze spánku. Je pravda, že Rusko je menší než Sovětský svaz a romantická touha po volném trhu nás občas svedla na scestí. Elita země přijala za svůj konzumní způsob života a nic jí nehrozí. Prezident Vladimir Putin ovšem studoval pečlivě historii a nedělá si o Západu žádné iluze. Rusové, zoceleni érou Sovětského svazu, kdy nikdy nežili v blahobytu, dobře ví, za co dnes bojují. Naše země si hledá své místo na slunci. Stačí porovnat těžkopádnou a drahou sovětskou armádou se současnou moderní podobou ruské armády," pochvaluje si Karaganov.

„Jen malá část mých krajanů nesouhlasí se současnou tvrdou liní, kterou Moskva nastolila vůči NATO a EU. Před dvaceti lety to bylo přesně naopak. Jenže to bylo ještě před tím, než se Západ opět začal snažit potírat Rusko na všech frontách. Tyto protiruské zahraniční síly se domnívaly, že by mohly využít v boji proti Putinovi novou ruskou buržoazii. Ta se však místo proti němu postavila za něj. Státní propaganda v tom jistě hraje svoji roli. Mnoho Rusů má však prostřednictvím internetu přístup k západním médiím a tím více se sjednocují kolem Kremlu," upozorňuje na tyto paradoxy Karaganov. 

„Tato skutečnost se nedá popřít. Na Západě by měli pochopit, že jejich vlády udělaly ze svého ctižádostivého spojence potencionálního nepřítele. Rusko však nemůže konat jinak. Je to otázka života nebo smrti našeho národa. Zachovat trvalý mír v Evropě je ušlechtilý a potřebný cíl, kterého lze dosáhnout pouze prostřednictvím vzájemného respektu a uznání oprávněných zájmů druhé strany. I pro mě coby `eurofila` je těžké najít argumenty pro politickou unii s Evropou, která opouští, snad jenom dočasně, všechny křesťanské a tradiční hodnoty. Naším cílem přesto musí být vytvoření společného prostoru, ve kterém mohou oběma směry svobodně proudit lidé, kapitál i energie. Zároveň se však musíme vyhnout válečným hrůzám, kterým dnes musí čelit lidé na Ukrajině. Pokud se nám to nepodaří, budeme muset opustit další z evropských hodnot, kterou je rozum," uzavírá Karaganov své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…