Rusnok po roce vzpomínal na vznik své vlády. Situace prý tehdy byla neskutečná

09.07.2014 19:17

Expremiér Jiří Rusnok trvá i po několika měsících na tom, že jeho vláda byla pouze úřednická a udržovací. A to i navzdory tomu, že členové Rusnokovy vlády dělali v resortech zásadní změny. Připomeňme jen ministra dopravy Zdeňka Žáka a jeho personální čistky. Rusnok tvrdí, že se věci nesmí vytrhávat z kontextu a je třeba myslet na to, co se tehdy dělo.

Rusnok po roce vzpomínal na vznik své vlády. Situace prý tehdy byla neskutečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Člen Bankovní rady české národní banky a expremiér Jiří Rusnok ve středu zasedl do křesla pro hosty v Interview ČT24. Když přišla nabídka prezidenta Zemana, aby se stal premiérem úřednické vlády, dlouho nad touto nabídkou neváhal. A prý to nebyl ani politický obchod ve stylu: Teď se staň premiérem a později zasedneš v Bankovní radě ČNB.

Stala se tu neskutečná věc

„Víte, paní redaktorko, já jsem měl svou práci, pracoval jsem pro významnou finanční skupinu a nikdo mě odtamtud nevyhazoval,“ podotkl Rusnok. Do vysílání vstoupil i senátor Jaroslav Kubera (ODS), který k tehdejší situaci poznamenal, že prezident měl dát příležitost Miroslavě Němcové a další vládě ODS.

„Nevytrhávejme věci z kontextu. Tady byla situace, kdy vládla padla, nebudu rozebírat okolnosti ... To byla prostě věc neskutečná. Jestli to někdo posoudí právnicky, co se stalo, to už je jiná věc. Politicky to byla blamáž,“ podotkl Rusnok, který se obratem ohradil i proti tomu, že jeho úřednická vláda dělala v resortech zásadní změny. „Chcete-li udržovat v chodu takovou instituci, jako je stát, musíte udělat i některé změny,“ pokračoval expremiér.

Jeho vláda fungovala podle ústavy a Rusnok se prý rozhodně necítil jako loutka v rukou prezidenta Miloše Zemana. Ten mimochodem jmenováním své vlády dovedl zemi k předčasným volbám. Této vládě se prý navíc konečně podařilo přivést evropské peníze do Česka.

Stanout v čele ČNB? Proč ne, říká Rusnok

Rusnok v pořadu také uvedl, že s Milošem Zemanem se znají řadu let a dá se svým způsobem říci, že jsou přátelé. Své členství v Bankovní radě ČNB ale v tomto světle rozhodně nevnímá jako trafiku, jak to naznačoval např. exministr financí Miroslav Kalousek. Pokud prý bude dost zdravý, v budoucnu by se nebránil, kdyby měl stanout v čele bankovní rady. Rozhodně ale nehodlá na veřejnosti prozrazovat detaily jejich rozhovorů s prezidentem Zemanem.

V závěru se dotkl i často kritizované podzimní intervence ČNB a znovu ji razantně hájil. Už nebylo kam snižovat bankovní sazby, a tak bylo vzhledem k situaci třeba oslabit korunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…