Šéf ČSSD Sobotka: Je to puč zhrzeného Haška, jako v roce 1948. Zeman nemá právo radit

28.10.2013 11:12

Předseda ČSSD byl včera vyzván předsednictvem své strany, aby rezignoval na svoji funkci a zároveň nebyl ani nominován do vyjednávacího týmu pro sestavení vládní koalice. Bohuslav Sobotka se k tomu vyjádřil prohlášením, kde vyjádřil názor, že jde o snahu o popření výsledků sjezdu a usnesení, kde se rozhodlo, kdo ČSSD povede do voleb a kdo za ni má být pověřen sestavením vlády.

Šéf ČSSD Sobotka: Je to puč zhrzeného Haška, jako v roce 1948. Zeman nemá právo radit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

Bohuslav Sobotka pak zdůvodňuje, proč výzvu nehodlá uposlechnout. Podle něj předsednictvo strany nebylo motivováno výsledky voleb. „Jsem přesvědčen, že pokus o mocenské převzetí vedení ČSSD by se ze strany Michala Haška a Jeronýma Tejce odehrál v případě jakéhokoliv volebního výsledku sociální demokracie. Nejde totiž o vyvození odpovědnosti za volební výsledek, ta by musela být objektivně vyvozena vůči celému vedení strany, včetně Tejce, Haška a Škromacha, kteří v něm sedí již dlouhou řadu let. Volební výsledek je jen záminka,“ konstatuje Sobotka.

Celé prohlášení B. Sobotky ZDE.

Podle současného předsedy jde ve skutečnosti o snahu o popření výsledků sjezdu a usnesení ÚVV ČSSD, které v tajném hlasování rozhodly o tom, kdo ČSSD povede do voleb a kdo za ni má být pověřen sestavením vlády v okamžiku, kdy volby vyhraje.

„Stejní lidé, kteří připravili probíhající vnitrostranický puč, stáli za snahou odstranit předsedu ČSSD na jednání ÚVV ČSSD, kde se uprostřed horké fáze volební kampaně hlasovalo o pověření k sestavení vlády. Už tehdy jim bylo jedno, co projevená vnitřní nejednota udělá s podporou veřejnosti v klíčových volbách do Poslanecké sněmovny,“ napsal Sobotka a vyjádřil názor, že Hašek  "dlouhodobě není schopen respektovat fakt, že nebyl zvolen předsedou ČSSD".

„Nebudu ustupovat nátlaku, špinavé kampani a nedemokratickým praktikám, které připomínají metody, jež uplatňoval Zdeněk Fierlinger na půdě ČSSD v roce 1948. Pokud bych se takovým metodám nyní podřídil, popřel bych všechny hodnoty, které v politice léta prosazuji. I proto jsem se rozhodl na funkci předsedy ČSSD nerezignovat,“ napsal v prohlášení Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…