Šéf NATO přesvědčoval z novin, že musíme zůstat v Afghánistánu

01.12.2018 21:18

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro deník Právo na serveru Novinky.cz sdělil, jak jedině se může situace v Afgánistánu vyřešit. NATO se prý v Afghánistánu nevrátí k bojové misi, je ale klíčové, aby pomáhalo afghánským bezpečnostním silám. „Mise v Afghánistánu je i v našem zájmu,“ zdůraznil a nezapomněl vyzdvihnout úsilí České republiky.

Šéf NATO přesvědčoval z novin, že musíme zůstat v Afghánistánu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Úvodem Stoltenberg ocenil práci a nasazení českých vojáků v Afghánistánu. Velmi ho zarmoutilo, že v Afghánistánu od léta zemřeli čtyři čeští vojáci. „Každá taková ztráta je tragická nejen pro pozůstalé, ale také pro domovské země a pro celou Alianci,“ řekl.

V říjnu jeden z těchto vojáků zahynul rukou Afghánce ve vládní uniformě. „Nemůžeme nikomu dovolit, aby poškodil důvěru, která byla vytvořena během let mezi Afghánistánem a NATO,“ sdělil a dodal, že již byla přijata opatření při cvičeních, ale měli bychom mít na paměti, že počet těchto incidentů je velmi nízký.

Zdůraznil, že situace v Afghánistánu je stále velmi složitá. Rozhodnost NATO pokračovat  ve výcvikové misi je podle jeho slov ale pevná. „A to prostřednictvím účinných a odolných afghánských bezpečnostních sil a institucí, jimiž můžeme zaručit, že se Afghánistán znovu nestane útočištěm mezinárodního terorismu, který ohrožuje naši bezpečnost,“ uvedl.

A jak jsou na tom afghánské bezpečnostní síly v současné době? Vykonávají prý již plnou bezpečnostní odpovědnost po celé zemi. „Dělají to, co před pár lety dělalo víc než sto tisíc vojáků zemí NATO a partnerských zemí. Ochránily říjnové parlamentní volby, první zcela organizované afghánskými úřady,“ upřesnil Stoltenberg a zmínil, že také prokázaly, že Afghánci jsou navzdory hrozbám Tálibánu rozhodnuti uplatnit svá ústavní práva a přispět k budoucnosti své země.

„Konkrétně afghánské síly také uskutečňují útočné operace, jimiž udržují pod tlakem teroristické skupiny a znemožňují Tálibánu dosáhnout strategického cíle obsadit provinční a oblastní střediska. A prokázaly obrovský pokrok, pokud jde o zlepšení jejich zvláštních jednotek, které nyní čítají dvacet tisíc vojáků,“ doplnil.

Tálibán by měl podle Stoltenberga na základě toho pochopit, že pokračovat v boji je již nesmyslné a kontraproduktivní, a přímo se to dotýká afghánských spoluobčanů. „Tálibán musí zasednout k jednacímu stolu, usilovat o mírové řešení konfliktu a přestat zabíjet nevinné civilisty,“ dodal Stoltenberg.

Původní zdroj ZDE

Je tak třeba dál podporovat afghánské bezpečnostní síly a vládu národní jednoty v jejich úsilí. „Je to klíčové pro to, aby bylo možné sjednat politické řešení a předejít tomu, aby se Afghánistán opět nestal útočištěm mezinárodního terorismu,“ řekl. Zopakoval, že je to v našem zájmu, jelikož stabilnější Afghánistán znamená víc bezpečnosti v našich vlastních zemích.

Stoltenberg vyzdvihl dlouhodobý příspěvek České republiky k společnému úsilí v Afghánistánu. „Jste vynikajícím příkladem odhodlaného spojence. Navzdory tragickým ztrátám navýšila letos česká vláda početní stav svého kontingentu o devadesát vojáků, čehož si hluboce cením,“ sdělil s tím, že to je zásadní rozhodnutí, které ukazuje, že Aliance neustoupí násilí povstalců a mezinárodnímu terorismu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…