Skoro třicet milionů půjde na zlepšování vztahů s Německem

26.03.2014 20:57

Česko-německý fond budoucnosti podpořil 211 nových projektů z oblasti přeshraniční spolupráce. Uvolní na ně přes 27 milionů korun. Fond to oznámil dnes po dvoudenním zasedání jeho správní rady v Praze. Mezi podpořenými projekty je iniciativa protidrogové prevence, pražská výstava o nuceně nasazených za druhé světové války nebo německá vydání některých významných českých literárních děl.

Skoro třicet milionů půjde na zlepšování vztahů s Německem
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Za téma letošního roku fond vyhlásil protidrogovou prevenci, která má omezit šíření pervitinu z Česka do Německa. Fond proto částkou 190.000 Kč podpořil například organizaci Tandem, která koordinuje čtyři pracovní setkání ve Weidenu, Řezně a v Plzni, na kterých se budou experti zabývat školní i mimoškolní prevencí a možnostmi terapie v Česku a Německu.

Sumu 675.000 Kč fond věnuje na výstavu nazvanou „Nucená práce. Němci, nuceně nasazení a válka", která se od června představí na Pražském hradě. Praha bude po Moskvě a Varšavě teprve třetí mimoněmeckou zastávkou této expozice, kterou zpracovali historici pod vedením odborníků z památníku koncentračního tábora v Buchenwaldu.

V oblasti literární tvorby fond podpořil chystané vydání další části dvojjazyčné edice sebraných spisů Vladimíra Holana a připravované první německé vydání nejdůležitějších děl a dopisů českého reformátora Jana Husa, od jehož upálení v Kostnici uplyne příští rok 600 let. Od fondu na tyto záměry poputuje 310.000 Kč, respektive 160.000 Kč.

Kromě těchto projektů bude fond dotovat také česko-německé školní iniciativy nebo sociální projekty sbližující světy handicapovaných a zdravých dětí z obou stran hranice.

Praha a Berlín zakotvily vznik fondu v česko-německé deklaraci z ledna 1997. Jeho úkolem je napomáhat rozmanitým způsobem setkávání Čechů a Němců. V prvních deseti letech svojí existence sehrál fond také hlavní úlohu při odškodňování českých obětí nacismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…