Spor o uprchlíky v církvi. Kněží je chtějí přijmout, ale nemají pokyny biskupů. Je to hanba, říkají

08.09.2015 8:15

Katolická církev je podle dnešního vydání Lidových novin připravena přijmout uprchlíky. Podle kvót by Česko mělo převzít 4300 migrantů, s tím však česká vláda nesouhlasí.

Spor o uprchlíky v církvi. Kněží je chtějí přijmout, ale nemají pokyny biskupů. Je to hanba, říkají
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Podle Lidových novin by však ani 4300 uprchlíků nezpůsobilo v republice problémy, pokud by se do péče o běžence zapojila i katolická církev. A ta hlásí, že je připravena pomoci a čeká jen na pokyny. 

„Biskupové nám dokonce nabízeli ubytovny pro uprchlíky. Máme vytvořenou stálou pracovní komisi, a to nejen s katolickou církví, ale i s muslimskými organizacemi,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). 

Zároveň však na povrch vyvěrá spor mezi kněžími a biskupy. Kněží si totiž stěžují, že nemají dostatek informací.

Biskupy například kritizoval správce východočeské farnosti Letohrad Václav Vacek. „O krizi víme přes rok. Je to hanba,“ uvedl s tím, že věc je řešena odspodu. Podle jeho slov bude na biskupy tlačit, aby se něco začalo dít a jen se nemluvilo, ale konalo. „Je to průšvih. Naše biskupy není slyšet,“ uvedl.

„Nevím o tom, že by kardinál Duka vytvořil v rámci církve nějakou strategii. Tuto diskusi teď rozvířil papež, který jasně řekl, že musíme něco udělat. Jinak je u nás ticho po pěšině, instrukce od svých biskupů žádné nemáme. Je to trochu trapas. Je důležité, aby církev byla na veřejnosti slyšet a morálně apelovala na českou společnost,“ sdělil také pastorační referent pražské akademické farnosti Martin Staněk.

Za biskupy pro Lidové noviny promluvil plzeňský biskup František Radkovský, který slova kněžích de facto odmítl s tím, že uprchlická krize se Česka prozatím příliš nedotýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…