Starosta Jablunkova: Jsem zklamán jednáním sociální demokracie

23.11.2014 15:42

Ačkoliv volby v Jablunkově vyhrála ČSSD, město povede příští 4 roky Jiří Hamrozi (KDU-ČSL). Kritiku, že jde o podvod, odmítá. „Vítěz musí najít společnou řeč s většinou zastupitelů, neprosazovat pouze názor jednotlivce." V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se vyjádřil nejen k sestavování koalice a důvodům, proč zůstává ČSSD v opozici, rozpovídal se ale také o svých plánech pro nadcházející volební období a řeč přišla i na rostoucí úspěch lidovců, napříč celou republikou a celým politickým spektrem.

Starosta Jablunkova: Jsem zklamán jednáním sociální demokracie
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL)

V čele úřadu jste po komunálních volbách nahradil Petra Sagitaria (BPP). Jaký je to pocit být starostou?

Je to hlavně pocit zodpovědnosti i velká životní výzva. Tuto funkci neberu pouze jako práci, ale také jako poslání.

Čeho byste chtěl jako starosta v následujících čtyřech letech dosáhnout, tak abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Budu spokojen, pokud se podaří najít v Jablunkovanech hrdost na město, že budou hledat to, co je spojuje. Naučíme se společně pracovat, spoluodpovědně se budeme zajímat, co se ve městě děje. Budu rád, pokud budou ve městě zůstávat mladé rodiny. Pak mě bude těšit, že se podaří opravit komunikace, budovy. Vybudují se chodníky, cyklostezky, infrastruktura atp.   

Co je pro vás nyní prioritou pro první rok?

Za první rok dokončit investiční akce, které jsme v minulém zastupitelstvu započali.

Co chcete dělat jinak než váš předchůdce?

Nikdy se nebudou věci vyvíjet stejně, každý z nás je jiný, jak povahově, tak pracovně. P. Sagitarius má dlouholeté zkušenosti, během kterých poznal spoustu lidí, uměl si vybrat spolupracovníky, pro Jablunkov udělal kus práce. Pro mě je to nová zkušenost, nejdříve si musím určit priority, chci chodit mezi lidi, kteří mají různé nápady, jak rozvíjet naše město.

Trendem posledních voleb bývá, že vítězové voleb putují do opozice - a stalo se tak i v Jablunkově. Přestože volby vyhrála ČSSD se ziskem 25,08 procenta hlasů, bude mít pouze šest řadových zastupitelů. Lídr kandidátky ČSSD to označil za podvod na voličích. Co vy na to?

Vítěz voleb je ten, který vyjedná co nejsilnější složení koalice, jež bude rozhodovat o prosperitě Jablunkova. Vítěz musí najít společnou řeč s většinou zastupitelů, neprosazovat pouze názor jednotlivce.

Podvod na voličích je třeba vzít z různých úhlů pohledu. Z pohledu lídra ČSSD je to podvod, ale z pohledů voličů, kteří zvolili koaliční zastupitele, zavládla ve městě spokojenost. Pokud to budeme uvádět v číslech, tak 69 % voličů. Nelze nikdy vyhovět všem. Spousta voličů nám poukazovala, že pokud by se nesložila koalice v současné podobě, tak už ke komunálním volbám nepůjdou. Strana ČSSD bude mít šest silných osobností, které budou rozhodovat ve prospěch Jablunkova. Věřím, že nebudou prosazovat pouze své zájmy.

Co bylo hlavním důvodem toho, že pro vás nebyla pro následující čtyři roky možná spolupráce s ČSSD?

Koalice ČSSD (6 mandátů) a KDU-ČSL (4) by neměla většinový mandát v zastupitelstvu (21) a musela by připojit jeden mandát od Soužití-Wspólnoty (1), nebo KSČM (1). Pokud by tato koalice chtěla něco zásadního prosadit nebo změnit, tak by se očekávala při hlasování maximální poslušnost všech, přestože by měl někdo jiný názor. Teď nemluvím o tom, že by někdo onemocněl. Tato kombinace by nebyla prospěšná, vznikalo by napětí při každém jednání. V číslech by tato kombinace měla podporu od 50,81 % voličů.

Město povede koalice KDU-ČSL, ODS, Soužití-Wspólnota, ANO a SNK – Jablunkov 2014. Dohromady máte 14 mandátů z jednadvaceti. Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být pro pět stran mnohdy složité?

Naše koalice „pro Jablunkov“ má podepsanou smlouvu, kde jsou sepsané priority pro rozvoj města. Každá z výše uvedených stran si dala do této smlouvy problematiku, kterou se budeme v zastupitelstvu zabývat po celé čtyři roky. Hlavní bod je strategický rozvoj, tj. vytvoření vize, jak by mělo město vypadat v horizontu 20let. Věřím, že se nikdo v koalici nebude bát vyslovit svůj návrh, jak postupovat při řešení problémů. Jsme nakloněni i dialogu s opozicí například tím, že z komise pro strategický rozvoj vytvoříme výbor. K rozvoji se bude moci vyjádřit všech 21 zastupitelů. V číslech má složená koalice „pro Jablunkov“ podporu 68,96 % voličů.

A jak byste hodnotil průběh povolebních vyjednání? Byla složitá?

Průběhem vyjednávání jsem byl spokojen pouze částečně. Zklamán jsem byl hlavně tím, že strana ČSSD nejednala s ostatními zvolenými zastupiteli některých stran a nesnažila se zajistit silnější mandát pro koalici. Naopak při tvorbě koalice „pro Jablunkov“ jsem cítil pozitivní přístup pro další rozvoj ve městě.

V jakém stavu se nacházel úřad starosty, který jste přebíral po svém nástupci? Nemáte obavu, že na vás ze skříně vypadnou nějací ,,kostlivci“?

 Pokud bych měl obavy z „kostlivců“, tak by měl být starosta někdo jiný.

Otázka na závěr. Čemu přičítáte rostoucí popularitu lidovců napříč celou republikou?

Straně KDU-ČSL se podařilo vrátit do Poslanecké sněmovny, během tohoto procesu ze strany odešli lidé, kteří si mysleli, že už jim tato strana nic nedá. Zůstali pouze lidé s ochotou začít od nuly, bez záruky na úspěch. Ve straně se dal prostor na realizaci mladým lidem. Tato dlouhodobá práce se postupně promítla do krajů, měst a obcí. Věřím, že se nebudou vytvářet aféry, které by naši tradiční stranu neposunuly znovu mimo hlavní dění. Doufám, že naše řady posílí i další lidé, kteří svým názorem a vůlí chtějí udělat spoustu dobrých věcí v celé České republice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…