Starosta Litovle: Je nutné změnit volební systém

29.06.2013 10:18

Poslanci by měli mít omezen mandát maximálně na 2 volební období. Jedině tak lze podle starosty Zdeňka Potužáka (SNK) zamezit korupci a propojování politiky s podnikateli. Ač se městu letos povodně vyhnuly, stále řeší problémy se stavbou plánované protipovodňové ochrany. Jak se situace vyvíjí? Jaké má on sám priority jako člen výboru pro cestovní ruch? A jak hodnotí spolupráci nejen v rámci koalice, ale též s krajem?

Starosta Litovle: Je nutné změnit volební systém
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Litovle Ing. Zdeněk Potužák

Jak vnímáte nejrozsáhlejší policejní akci v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země, jež zapříčinila pád vlády? Preferoval byste nyní předčasné anebo se domníváte, že by měla koalice dostat možnost pokračovat ve vládě?

Je to další ostuda naší vrcholné politiky. Jsem pro předčasné volby. Především však je nutné změnit volební systém, poslanci by měli mít omezen mandát maximálně na 2 volební období. Bohužel charakter lidí se horší, a jinak nezamezíme korupci, propojování politiky s podnikateli, než tím, že nebude možné ve vrcholové politice být neomezeně dlouho. Je nutné, aby občané volili zcela nové strany se zcela novými tvářemi.

Jaké škody napáchaly ve městě povodně?

V našem městě se nyní řeka Morava nerozvodnila a byli jsme ušetřeni povodně.

V souvislosti s povodněmi vychází najevo, že mnohá protipovodňová opatření plánová po povodních v roce 2002 nebyla dosud realizována. Problém se nevyhnul ani Litovli, kde chybí na projekt finance. Domníváte se, že se nyní něco změní a hráze začnou vznikat ještě do konce vašeho volebního období?

Pro město Litovel je vydáno územní rozhodnutí na protipovodňová opatření, ale Povodí Moravy, které je investorem, nezahájilo práce na stavebním povolení. Důvodem jsou nevyřešené vlastnické vztahy, kdy majitelé pozemků nedali souhlas s odkupem. Není tedy hlavní problém s financemi. Brzy mají být známy podmínky pro financování protipovodňových opatření v novém dotačním období. Na jejich základě projednáme další postup s MZ ČR a PM a zahájíme opakovaně jednání o výkupech pozemků, aby mohlo být vydáno stavební povolení.

Obdrželo již město slíbenou dotaci na likvidaci zamoření skládky, zpod níž unikají těkavé látky do podzemních vod?

Dotace je pro město schválena již cca 1 rok. Dlouho se časově protahovalo na centrální úrovni schvalování zadávací dokumentace, podmínky a postup výběrového řízení. Nyní bylo konečně výběrové řízení zahájeno a začátkem července je termín pro vyhodnocení nabídek.  Práce na dekontaminaci by tedy mohly začít ve druhém pololetí letošního roku.

Pokud se pozastavíme u dotací, jaká je úspěšnost Litovle v jejich čerpání a jste vy osobně jejich příznivcem?

Naše město získalo v tomto volebním období dotace na dekontaminaci skládky, na rozšíření výstavních ploch muzea, dále na stavbu kanalizace v pěti obcích, na autobusové zálivy, na podzemní kontejnery, na rekonstrukce zeleně a ještě další menší dotace. Jsme v tomto úspěšní a samozřejmě nám dotace pomáhají při realizaci staveb pro zvelebování města a obcí. Jsem příznivcem názoru STAN, aby v novém dotačním období byly dotace nárokově určeny pro obce a ony by si měly určit, na co je využijí.

Problém je se zákonem o veřejných zakázkách, který proces přípravy a výběru dodavatele komplikuje, prodlužuje, vytváří byrokratické zátěže.  Zákon by se měl změnit.

V podzimních volbách jste neúspěšně kandidoval do olomouckého zastupitelstva. Vaší ambicí bylo prosazovat užší spolupráci kraje s obcemi a orientaci finančních zdrojů podle základních potřeb jednotlivých obcí a měst. Jak byste situaci hodnotil nyní? Jaké jsou například vaše zkušenosti se spoluprací s krajem?

Jsem přívržencem STAN a v rámci tohoto subjektu jednáme s krajem o potřebách obcí. Prosazování modelu v novém dotačním období – nárokově do obcí – je ovšem na úrovni centrálních orgánů.

Spolupráce s krajem je na dobré úrovni. Kraj se snaží  pomáhat obcím a z ROPu jsou dotovány  rozumné investiční potřeby obcí. Já jsem členem výboru pro cestovní ruch. V tomto směru se významně zvýšila propagace regionu a financují se projekty na zvýšení přílivu turistů. Osobně nyní prosazuji zmapování Moravské stezky a postupné financování úprav špatných úseků tak, aby vznikla cyklotrasa po vzoru cyklostezky Bečva. S Agenturou Střední Morava letos zpracujeme koncepci rozvoje CR pro naše město.

V Litovli na Olomoucku vede koalice Sdružení nezávislých kandidátů, ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Jak byste spolupráci hodnotil? Není to někdy těžké se v rámci čtyřstranné koalice domluvit? V Praze se ukazuje, že to může být obtížné i u dvoučlenné koalice. V čem je podle vás úspěch soudružnosti vaší koalice?

Vaše konstatování je chybné. V Litovli je koalice nyní složena ze SNK, ČSSD, KDU-ČSL a nového subjektu - SNK – občané a sportovci  litovelska.

V našem městě je dlouhodobě dobrá spolupráce jak v koalici, tak s opozicí. Samozřejmě, že jsou témata, ve kterých se neshodneme, ale nevedou k rozbíjení zastupitelstva. Hlavní úspěšnost je ve slušných lidech. Potom asi také v tom – a to platí pro většinu malých měst a obcí – že zde nejde o velké peníze – ani ve funkcích ani v projektech ale hlavně o náročnou a odpovědnou práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…