Starostka Vsetína z ODS: Očekávám čistky a rozhazování peněz, které nemáme

09.10.2013 12:46

"Program ODS není populistický.“ Jak ale hodnotí nově vznikající strany? Čeho se u nich obává? V čele úřadu vystřídala Iveta Táborská (ODS) v roce 2010 lidoveckého senátora Jiřího Čunka. Co bylo její hlavní prioritou a jak se jí ji podařilo naplnit? V rozhovoru, který poskytla našim stránkám, také představila záměry radnice v rámci členství města v Asociaci měst pro cyklisty a zhodnotila nedávnou návštěvu prezidenta ve Vsetíně.

Starostka Vsetína z ODS: Očekávám čistky a rozhazování peněz, které nemáme
Foto: Redakce
Popisek: Starostka Vsetína Iveta Táborská z ODS

Paní starostko, problém dnešní doby není podle Vás v politice, ale v morálce. Navíc podle Vás lidé bohužel často mylně důvěřují, že nové strany přinesou nové pořádky. Za pravdu Vám nyní dávají i poslední předvolební průzkumy, podle kterých by uspěla nově vzniklá SPOZ a ANO. Čím si to vysvětlujete? Domníváte se, že je to způsobeno roztříštěností a vnitřními problémy dvou největších stran, ODS a ČSSD, kterou se tak nové strany snaží využít ve svůj prospěch? A co od uvedených stran očekáváte vy osobně?

Odpověď asi není tak jednoduchá, aby obsáhla pár řádků. Otázka by spíše slušela politologovi.

Nevím jak ČSSD, ale situaci v ODS bych nenazvala roztříštěností. A s použitím vaší terminologie – vnitřní problémy nikoho nezajímají. Co by mělo být pro voliče důležité, a já věřím, že k tomu tak zodpovědný volič přistupuje, jsou hodnoty, myšlenky, vize strany. Způsob, kterými je chce naplnit. A tady si myslím, že je příčina. Souhlasím se senátorem Kuberou, že ODS dělala byznys a rezignovala na politiku. Zapomněla prosazovat své myšlenky, své vize. 

ČSSD i ODS, ale i KDU-ČSL, jsou tradičními stranami na naší politické scéně. SPOZ, TOP 09, LEV 21, v minulosti US-DEU apod., to všechno jsou strany, které vznikly odštěpením od těchto tradičních stran a velkou důvěrou mě nenaplňují. SPOZ díky současné vládě v demisi předvedla, jak si představuje prosazování svých myšlenek a vizí. Očekávám od nich čistky a rozhazování peněz, které nemáme.  U hnutí ANO jistě táhne osobnost Andreje Babiše. Domnívám se, že lidé jej vnímají jako úspěšného podnikatele, kterému firma funguje, a věří, že dokáže svůj „úspěch a fungování“ přenést do řízení státu. Ne všichni si uvědomí, že svého úspěchu nedosáhl tím, že by byl lidumil a že stát je „firma“, která se neřídí tržním hospodářstvím, má jiný právní rámec a její vedení se mění co čtyři roky. Každopádně projekt ANO nabídl pravicovým voličům, kteří nechtějí volit ODS a TOP 09, alternativu.  Osobně od nich mnoho neočekávám, jejich program je zatím poněkud rozteklý.  Vlivu podnikatelského prostředí na politiku bych se obávala více než jindy.

Stejně jako před třemi lety, i nyní představila ODS svůj volební program na etapy. Jak na program strany nahlížíte? Domníváte, se že podaří straně s programem uspět a udrží si i přes velmi nelehkou startovací pozici prvenství na pravici? A prozradíte nám Váš typ na volební výsledek pro ODS?

Program ODS pro nastávající volby vychází stále z liberálně konzervativního pohledu strany.  Měl by znovu získat důvěru voličů. Není populistický.  Obraz ODS jako strany není bůhvíjak dobrý. Selhali jedinci, selhaly kontrolní mechanizmy.  ODS však tvoří normální lidé, kteří řeší stejné problémy jako každý jiný. Chyby byly popsány a snaha poučit se z nich je opravdová. Šance je v sebereflexi a obměně. A hlavně neustupovat z klíčových hodnot.

Starostkou jste první volební období. Podařilo se Vám naplnit všechny Vaše priority? A Jak se za Vašeho starostování proměnil, oproti předchozímu volebnímu období, kdy byla v čele radnice KDU-ČSL, chod úřadu? 

Městu chyběla dlouhodobá strategie.  Mandatorní výdaje neodrážely příjmovou stránku.  Na obnovu miliardového majetku šly pouze 4 % z rozpočtu.  Podařilo se mi vytvořit dobrý tým, který se dokázal dohodnout na prioritách města a odpovědně nastavit politiku financování a rozvoje. Nehrajeme každý za sebe, ale našli jsme společnou řeč pro klíčové investice, ale i úsporná opatření. Úspěšně vymetáme kostlivce ze skříně. Nastavili jsme standardy práce na úřadě a kontrolní činnosti. Komunikujeme s občany a podnikateli.  Díky vzájemné komunikaci se nám podařilo už nyní téměř naplnit naše programové prohlášení. Nejvíce mě těší splnění důležitějšího bodu – tj. vyrovnané hospodaření.

Povolební vyjednávání byla ve Vsetíně ale velmi bouřlivá a někteří občané dokonce demonstrovali za bývalého starostu. Jak zde vypadá situace nyní? Setkala jste se s nějakou kladnou zpětnou vazbou i od Vašich odpůrců? A jak byste hodnotila atmosféru na radnici?

Povolební vyjednávání vycházela z výsledků voleb. Proč se to někomu nelíbilo, jsem pochopila po seznámení se zažitými věcmi. Nemohu za to, že někdo nedokáže přijmout fakta.  Neřeším pocity, ale chod města a jeho problémy.  S kladnými odezvami jsem se setkala, ale kdo je, či byl můj odpůrce, nevím. Setkala jsem se s názorem, že město nemělo lepší vedení, než má nyní. Jednota mezi námi se odráží i v atmosféře na úřadě. 

Infobox

Starostka Vsetína Iveta Táborská z ODS

Iveta Táborská

starostka, členka oblastní rady

datum narození: 14. listopadu 1961 

2010 - dosud starostka Vsetína

2006 - 2010 - místostarostka Vsetína

do roku 2006 asistentka poslance

Zdroj: http://www.ods.cz

V červenci se Vsetín stal členem sdružení měst a obcí s názvem Asociace měst pro cyklisty. Jaké projekty jste tak v tomto směru již konkrétně uskutečnili, případně budete v nejbližší době realizovat? A jak byste celkově hodnotila volnočasové aktivity, které se nabízí obyvatelům ve Vsetíně?

Cyklistická doprava přináší velké množství výhod, ačkoliv se v současnosti setkává s mnoha omezeními a překážkami. Proto se několik měst spojilo a společně založilo Asociaci měst pro cyklisty. Ovšem na realizaci konkrétního projektu je opravdu brzy. Každopádně chceme ve Vsetíně řešit cyklodopravu po městě, a chceme být při tom, když se tvoří. V současné době probíhá realizace komunikace pro pěší a cyklisty, která přispěje k bezpečnější přístupnosti nově vznikající obytné části a stávající průmyslové zóny Bobrky. Akce je finančně realizována ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Stejně tak je v projekční fázi tzv. cyklostezka Jasenice. V této části města je také průmyslová zóna, kde jezdí na kole do zaměstnání stovky zaměstnanců. Doposud po stávající silnici se značným provozem.  Vsetín se snaží vycházet z toho, co má. Krásná příroda, čistý vzduch, kvalitní zázemí pro cestovní ruch. Vsetín je také součástí cyklostezky Bečva, která má délku 160 km.  V okolí Vsetína je řada skvělých cest zejména pro horskou cyklistiku. V tomto měsíci bude dokončena první etapa tzv. single treku v délce 6 km (Bike aréna). S budováním navazujících okruhů budeme pokračovat v příštím roce.  O nabídku volnočasových aktivit se ve Vsetíně stará nejen město prostřednictvím domu kultury, knihovny, střediska volného času či společnosti pro správu sportovišť, ale především tělovýchovné jednoty, spolky, soubory pěvecké, taneční i hudební, církve.  Nabídka je opravdu široká.  Na podporu sportu a kultury dává město ročně téměř 11 milionů korun.

Před několika dny přijel prezident do Vsetína, kde jej kromě stovek sympatizantů čekala před městským úřadem také více než desítka odpůrců s transparenty. Jak Vy osobně jeho návštěvu a především více jak půl roku ve funkci hodnotíte? A prozradíte nám, kolik za návštěvu utratilo město z rozpočtu? Připomeňme, že rozpočet nedávné návštěvy prezidenta v Pardubicích některé zastupitele značně rozzlobil a nákladnost na rozpočet města potvrzuje i tisková mluvčí města. 

Prezident navštívil Zlínský kraj na pozvání hejtmana. Vsetín byl jednou ze zastávek na jeho cestě. V režii města bylo veřejné setkání s občany a neveřejné setkání se zastupiteli města a řediteli městem zřízených a založených organizací.  Množství občanů, kteří přišli na setkání s prezidentem, svědčilo o jejich zájmu. Od roku 1918 byl Miloš Zeman teprve třetím prezidentem, který navštívil naše město. (Ti, kteří přišli s transparenty v rukou, vyjádřili svůj názor, dle mého, kultivovanou formou. Vždy nechali prezidenta domluvit.) Město přišla návštěva na 7 tisíc Kč. V této částce je obsažen dar pro prezidenta, postavení našeho pódia, našeho ozvučení a vystoupení cimbálové muziky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…