Švejnar u Moravce vysvětloval svou návštěvu u Babiše: Náhoda, domlouvali jsme ji dávno před volbami

22.10.2017 14:59

Hosty Otázek Václava Moravce na ČT24 byli ekonomové Tomáš Sedláček a Jan Švejnar. Mimo jiné se vyjádřili k povolební situaci.

Švejnar u Moravce vysvětloval svou návštěvu u Babiše: Náhoda, domlouvali jsme ji dávno před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar

„To byla schůzka, která byla domluvená ještě před volbami. Dlouhodobě mám zájem o hospodářskou prioritu země. Probírali jsme světovou ekonomiku, naši ekonomiku. Myslím si, že máme obrovské možnosti,“ sdělil úvodem Švejnar k dnešní ranní schůzce se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem v Průhonicích. Odmítl, že by mu Babiš nabídl nějaký ministerský post. „Ani žádné konkrétní kroky se mnou Babiš neprobíral,“ sdělil Švejnar. On sám dává důraz na vzdělání. „Jsme ekonomika, která není založena na nerostném bohatství,“ podotkl. Žádné drama po volbách nečeká ani Sedláček. 

Následně se pozastavil Sedláček nad tím, že v době hospodářského růstu nedošlo k žádné reformě. „Období hospodářské recese je obdobím nejnevhodnějším pro reformy,“ zmínil pak Sedláček. Následující čtyři roky podle něj bude záležet na menších opozičních stranách a na médiích. Obává se totiž kumulace moci v rukou šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Místo reforem se bude spíš hledat cesta, aby Česká republika nešla maďarskou a polskou cestou,“ podotkl. 

Švejnar následně zkonstatoval, že světová ekonomika si vede poměrně dobře, ale je zde poměrně mnoho nejistoty. „Neměli bychom být tučný boxer, ale lehkonohý Achilles. Náš trh práce má výhodu v tom, že je pružnější,“ podotkl také Švejnar. 

Oba muži pak hovořili o zaměstnanosti a mzdách. „Chci žít v zemi, kde jsou vysoké mzdy a nízká nezaměstnanost,“ podotkl Sedláček. A co řekli muži k daním? „Je třeba zjednodušit celý ten daňový systém. Mít opravdu kvalitní a dobře placený státní aparát,“ zmínil Švejnar. „Uvítal bych takovou reformu, kdy by ta karoserie byla stejná a jen by se hýbalo s procenty. Nechápu, proč se vždy dělá reforma daňového systému a nevyzná se v tom pak vůbec nikdo,“ dodal Sedláček. 

Závěrem se oba vyjádřili k eurozóně, euru a koruně. „V Dánsku mají ve skutečnosti euro, i když je to dánská koruna. To je i řešení pro Českou republiku,“ zmínil Sedláček. „Ta intervence ČNB nás dovedla ke konkurenceschopnosti,“ zmínil pak také Švejnar k intervenci. 

„Kdybychom měli euro, tak bychom tyto věci nemuseli řešit. Dokud nebudeme mít euro, budeme to muset řešit. Na Slovensku každé malé dítě ví, že kurz eura k euru bude 1 : 1,“ sdělil Sedláček. „Kdyby Řecko nemělo euro, tak bychom také Řecko zachraňovali,“ podotkl pak také Sedláček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…