TOP 09 prý vyhrála eurovolby. Vyšlo to novinářům, kteří si dělali průzkum

24.05.2014 14:08

Krátce po uzavření volebních místností přinesl server iDnes.cz první odhad výsledků voleb. Nejvíce úspěšná by měla být TOP 09. Údajně předběhla ČSSD i hnutí ANO. Rozestupy mezi stranami jsou ale velmi těsné. Na oficiální data si budou muset všichni počkat až do neděle do 23 hodin.

TOP 09 prý vyhrála eurovolby. Vyšlo to novinářům, kteří si dělali průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Podle zjištění serveru iDnes.cz by se mohly české strany dělit o 21 mandátů v Evropském parlamentu následovně: TOP 09 získala v průzkumu 18 procent hlasů, ČSSD dostala 17 procent, hnutí ANO obdrželo od voličů 15,5 procenta hlasů.

Svobodní, zelení ani Piráti nepřekročili hranici pěti procent

Komunisté podle zjištění iDnes.cz získali 11 procent hlasů a KDU-ČSL 9,5 procenta. Stejný počet obdrželi také občanští demokraté. Další strany nepřekročily pětiprocentní hranici.

Strana svobodných občanů získala 4,5 procenta hlasů. Stejně dopadla Strana zelených. Piráti v evropských volbách získali 3,5 procenta a Úsvit přímé demokracie obdržel rovná dvě procenta hlasů.

V Praze a Plzni lidé volili TOP 09

V Praze voliči nejvíce ocenili ekonoma Luďka Niedermayera, lídra kandidátky TOP 09. Strana Karla Schwarzenberga byla pravděpodobně úspěšná také v Plzeňském kraji, odkud pochází bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Moravské kraje a především Ostrava podpořila ČSSD. Strana premiéra Bohuslava Sobotky nejspíš slavila úspěch u voličů Středočeského kraje.

Lídr kandidátky ANO Telička se umístí na třetím místě

Hnutí ANO očekávalo zisk přes dvacet procent hlasů. Podle iDnes.cz ovšem dostalo jen 15,5 procenta hlasů. Lídr kandidátky Pavel Telička tak může skončit na třetím místě.

Reportéři serveru navštívili v každém kraji město s nejméně dvěma tisíci obyvatel. Vycházeli přitom z průzkumu z roku 2009, kdy se zdejší výsledky eurovoleb nejvíce blížily krajskému průměru.

Komunisty by zisk 11 procent vůbec nepotěšil

Pro komunisty by výsledek znamenal jasný neúspěch. Neuspěli zejména v moravských krajích. MF Dnes ovšem připomíná, že předpověď je v případě KSČM nejistá. Její voliči jen neradi prozrazují své politické preference.

Občanští demokraté v předchozích evropských volbách vždy obdrželi přes třicet procent hlasů. Tentokrát se budou muset spokojit jen s třetinovým ziskem, který jim zaručí jejich skalní příznivci.

V každém městě bylo osloveno 100 voličů. Z krajských výsledků pak byla sestavena celková předpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…