Telička zavírá lobbistickou firmu a míří s Babišem do evropských voleb

15.11.2013 12:21

Bývalý eurokomisař Pavel Telička, který spojil síly s Andrejem Babišem a jeho hnutí ANO, to s návratem do politiky patrně myslí vážně. Do konce letošního prosince skončí jeho lobbistická firma BXL Consulting a od nového roku se chce věnovat přípravám na jarní volby do Evropského parlamentu. Více prozradil Telička v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Telička zavírá lobbistickou firmu a míří s Babišem do evropských voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička

Pavla Teličku začal do hnutí ANO lákat jeho šéf Andrej Babiš asi před rokem a půl, kdy za sebe podnikatel původně hledal náhradu - lídra hnutí. Na jaře za něj bude Telička kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu, angažoval se i v kampani před volbami sněmovními.

"Jsem nestraník, sympatizant, člověk, který se s hnutím identifikoval, podporuje ho účastí v kampani. Zároveň jsem se podílel na některých částech programu a diskusích o strategii," popisuje svůj vztah k hnutí ANO Telička.

Do parlamentních voleb nešel hned z několika důvodů. Svou výraznější přidanou hodnotu prý vidí v evropské politice. Roli hrálo také Teličkovo podnikání. "Byť naše podnikání souviselo především s korporátní sférou, přesto si myslím, že musí být čistý řez. Jsme tři společníci a jeden nastupuje stejnou cestu jako já, hovoříme tedy o ukončení firmy," doplnil Telička v rozhovoru pro HN. To se prý ve světle toho, kdy byly vyhlášeny předčasné volby, nedalo stihnout.

Nabídku na ministerské křeslo by neodmítl

Varianta, že se stane europoslancem, je prý nejpravděpodobnější variantou, jak znovu vstoupit do politiky. O tom, že by se podílel na budoucí vládě, prý Telička neuvažuje. Pokud by ale nabídka přišla, neodmítl by ji. "Jasně, pokud by se ukázalo, že ANO postrádá v určité oblasti nějakého odborníka a přijde vedení, které řekne, že to vidí jako nutnost, pak člověk nemůže říct: Hele, fakt ne. Tuto ambici ale nemám," podotýká bývalý eurokomisař.

Telička je přesvědčen, že jeho přidanou hodnotou jsou kontakty, které na evropské úrovni získal a udržuje. Nevylučuje ani možnost, že by se stal eurokomisařem. Prioritou jsou ale, jak podotýká, evropské volby.

Po odchodu z Evropské komise pracoval Telička jako poradce či lobbista pro významné firmy a instituce. Nikdy prý ale své klienty netajil. "Byli i klienti, které jsme z důvodu jejich reputace odmítli. Někdy nám míra penetrace ekonomiky a politiky nedělala dobře," tvrdí.

Zemanovce odmítl

S prezidentem Milošem Zemanem se Telička dle svých slov zná velmi dobře. V dobách, kdy působil jako jeho tajemník, se vídali téměř denně. Během jedné ze schůzek padla prý i nabídka ohledně strany zemanovců, kterou ale Telička odmítl. "Od té doby žádný kontakt nebyl. Takže jestli pan prezident přijal odmítnutí s pochopením anebo bez pochopení, nevím. V minulosti jsme ale měli korektní, až dobrý vztah," přibližuje.

Zná se i s předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou, velmi dobře se dle svých slov zná s Vladimírem Špidlou, kterému v minulosti předával post eurokomisaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…