Tisíc ran bičem, financování Islámského státu. Toto asi diplomaté Saúdské Arábie slyšeli neradi

16.05.2016 14:04

Před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Berlíně se sešla skupina lidskoprávních aktivistů, která si přinesla vlastní světelnou show. Označili Saúdy za „banku Daeše“ a volali po propuštění bloggera Raifa Badawiho, který si odpykává v saúdském vězení trest za kritiku vlády. Informuje The Independent.

Tisíc ran bičem, financování Islámského státu. Toto asi diplomaté Saúdské Arábie slyšeli neradi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín 70 let od ukončení druhé světové války

Lidskoprávní aktivisté se sešli o víkendu před saúdskou ambasádou v Berlíně pod vedením umělce Olivera Bienkowskiho, který chtěl poukázat na vztah země s extrémním islamistickým hnutím a její často kritizovaný přístup k lidským právům.

Aktivisté tak na zeď velvyslanectví promítali vlajku Islámského státu s nápisem „Banka Daeše“.

Tím se snažili připomenout skutečnost, že Saúdové čelí obvinění z mnoha světových stran za to, že šířením fundamentalistické islámské interpretace wahábbismu se nepřímo podíleli na vzniku Islámského státu. Saúdové byli mimo jiné obviněni i z přímé podpory syrských rebelů.

Proti podobným tvrzením se však vláda již v minulosti ohradila.

Celý text zde

Dalším vzkazem, který aktivisté promítali na zeď ambasády, byla připomínka zacházení, kterého se dostalo Raifu Badawimu, blogerovi, který otevřeně kritizoval vládu a byl za to odsouzen k desetiletému trestu odnětí svobody a 1000 ranám bičem.

„10 let a 1000 ran bičem jenom za blogování #FREERAIF“, hlásalo heslo na zdech budovy. Badawi z trestu zatím dostal již loni v září 50 ran. Po následné mezinárodní kritice a kvůli blogerově zdravotnímu stavu zatím od dalších ran upustili.

„Po vyšetření po první sérii ran tým osmi saúdských doktorů vyhodnotil jeho stav jako zdravotně nezpůsobilý k dalšímu bičování.“ Nejedná se však o konečné rozhodnutí, úřady mohou o jeho bičování rozhodnout i navzdory jeho současnému zdravotnímu stavu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…